468×60
468×60

Оперативники карного розшуку Тернопільщини затримали викрадачів іномарок

honda_crv1Організовану злочинну групу, яка викрадала іномарки в Тернополі, затримали правоохоронці. Тріо жителів області полювало в обласному центрі на автомобілі певної марки, а саме – Honda CR-V. Перший автомобіль викрали 3 червня з вулиці Польового, а другу в ніч з 6 на 7 червня з двору будинку на вулиці 15 Квітня.

Зібрав групу раніше судимий уродженець Заліщиків. Чоловік у 2014 році звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за схожі злочини. Притягувався він до відповідальності і за шахрайства та крадіжки. На даний час підозрюваний перебуває під слідством у Івано-Франківській області, де йому також інкримінують угон. Проте там чоловік вніс заставу і чекає вироку суду.

За словами Ігоря Підлужного слідчого ГУНП в Тернопільській області, організатор злочинного угрупування і раніше викрадав автомобілі марки Honda CR-V. Для цього в його арсеналі були спецзасоби для відкривання та заведення двигуна.

На допомогу собі взяв двох жителів області. На справу група йшла вночі. Проте перед тим вони об’їжджали двори Тернополя і вишукували будинки, в яких були припарковані дані іномарки. Основну роботу виконував організатор. На все про все він витрачав хвилин 10-15. Після того, як “фахівець” заводив двигун, за кермо транспорту сідав один з помічників та переганяв його в Зборів.

Там вони або знімали номерні знаки, або чіпляли знаки польської чи литовської реєстрації. Далі залишали авто на два дні в будь-якому дворі, щоб переконатися, що машину не відстежують правоохоронці. За цей час старший по справі шукав покупців – як правило це були люди з інших областей.

Оцінював автівку в межах десяти тисяч доларів, тоді, коли реальна ціна Hond(и) CR-V була 13-14 тисяч американської валюти. Як тільки покупець погоджувався на товар, продавці відтерміновували продажу на кілька днів. За цей час вони перебивали номери кузова та виготовляли документи. За допомогу організатор обіцяв спільникам грошову винагороду.

Майже дві неділі знадобилося оперативникам карного розшуку, аби вийти на слід зловмисників. У ході проведених слідчо-оперативних заходів вдалося встановити місце перебування другої викраденої іномарки. Саме під час того, як автівку готували на продажу львівському покупцеві, розшуківці затримали тріо. Вони у скоєному зізналися. Проте, хто купив перший автомобіль, не кажуть.

У ході розслідування стало відомо, що організатор злочинів причетний до ще однієї крадіжки транспортного засобу. 4 червня він під приводом купівлі автобуса марки Volkswagen Crafter, попросив у продавця випробувати авто. Сівши за кермо, – втік. Транспорт також планував продати.

Дані факти внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 289 ККУ – Незаконне заволодіння транспортним засобом. У суді за скоєне відповідатимуть усі троє. Наразі правоохоронці встановлюють осіб, які допомагали зловмисникам – перебивали номери кузова та виготовляли документи. Перевіряють слідчі і причетність тріо до аналогічних злочинів. Триває слідство.

Схожі статті