468×60
468×60

Злодія, на рахунку якого понад десять крадіжок з приватних помешкань, затримали Тернопільські правоохоронці

Злодія, який тривалий час тероризував жителів Тернопільського району, обкрадаючи їхні помешкання, затримали днями оперативники управління карного розшуку спільно з співробітниками районного відділу внутрішніх справ. Чоловіка підозрюють у вчиненні одинадцяти крадіжок, загальна сума збитків, які він завдав потерпілим – більше 600 тисяч гривень.

Як розповів начальник Тернопільського райвідділу міліції Андрій Купчак, повідомлення про крадіжки з будинків почали надходити до міліції наприкінці грудня минулого року. Як правило, до усіх помешкань проникали ввечері та виносили лише гроші та золото. Характер вчинення злочинів вказував на те, що до серії крадіжок може бути причетна одна і та ж особа.

Правоохоронці опитували сусідів потерпілих, жителів сіл, щовечора патрулювали територію. Невдовзі міліціонери отримали оперативну інформацію, яка допомагала їм вийти на слід підозрюваного, зокрема, було встановлено, на якому автомобілі він пересувається.

Під час патрулювання села Біла дільничні інспектори міліції спільно з активістами місцевої самооборони помітили підозрілий автомобіль. Під’їхавши ближче, міліціонери намагалися поспілкуватися з водієм. Проте останній у відповідь натиснув на газ. Та через кілька хвилин автомобіль втікача забуксував. Тоді водій вискочив з машини і почав втікати, скидаючи при цьому з себе одяг і взуття. Правоохоронцям вдалося наздогнати чоловіка. Під час затримання зловмисник наніс тілесні ушкодження одному із працівників міліції.
Затриманим виявився 37-річний житель Збаража. Саме він тривалий час «обчищав» будинки жителів Тернопільського району. Підозрюваний зізнався у злочинах.

Загалом, задокументовано одинадцять фактів незаконних заволодінь майном з чужих помешкань. Серед потерпілих – власники садиб з Великої Березовиці, Білої, Плотичі, Гаїв-Гречинських, Великих Гаїв, Гаїв Шевченківських.

За словами начальника управління карного розшуку обласної міліції Степана Яцуха, вийти на слід злодія оперативникам не вдавалося одразу, адже діяв він дуже обережно: протиправне чинив у рукавицях, аби не залишати слідів, краденого не збував. Немалу роль відіграв кримінальний досвід – раніше був судимий за схожі злочини. Йдучи на черговий злочин, він щоразу взував нову пару взуття.

Перш ніж залізти до чужого помешкання, підозрюваний переконувався у відсутності господарів. Майже у всіх випадках шляхами проникнення ставали металопластикові вікна. Він їх або відважував, або розбивав. Працював дуже швидко. Його «наживою» були лише ювелірні вироби та гроші.

Найбільше злодію пощастило розжитися добром у будинку, що у селі Гаї-Гречинські. Там викрав не лише золоті прикраси, а й у сховках знайшов чималу суму грошей – 30 тисяч гривень, дві тисячі доларів.
Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного міліціонери вилучили ще чимало речей, що належать потерпілим. А також його особисті речі та знаряддя злочину: фомку, газовий балончик, маску, ліхтарик, рюкзак тощо.

На крадені гроші зловмисник жив на широку ногу та ніколи ні в чому собі не відмовляв: відпочивав у клубах, купував дорогий одяг, робив ремонт у своїх квартирах. Рідні навіть не здогадувалися чим займається чоловік. Сам затриманий каже, що крав заради азарту, який щоразу зростав після кожної вдалої вилазки.

Фініш злодійській діяльності серійного крадія наблизили міліціонери. Проти збаражчанина відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 ККУ (крадіжка, поєднана з проникненням у житло) та частиною 2 статті 345 ККУ (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків). За вчинене йому загрожує позбавлення волі на строк до шести років На вирок суду підозрюваний чекатиме під вартою.

Схожі статті