468×60
468×60

Вбережемо наших дітей від спокуси спробувати отруту під назвою насвай

nasvayПоліцейські Тернопілля б’ють на сполох: в області, як і загалом по Україні, почастішали випадки вживання підлітками жувальної суміші насвай. В гонитві за новими відчуттями, діти ризикують скалічити власне життя.

Продавці жувальної суміші, яку називають в народі насвай, за помірну ціну обіцяють дітям кайф без жодних шкідливих наслідків.

Але правди про склад «диво-речовини» й про її вплив на здоров’я та психіку дилери потенційним клієнтам не розказують.

Аби вберегти школярів від загрози, правоохоронці Тернопілля розпочинають в області профілактичну кампанію, мета якої донести до молодих людей істину про насвай. До цієї справи закликають долучитися також батьків і освітян.

Насвай – жувальна суміш з легким психотропним ефектом, до складу якої входять тютюн, вапно, курячий послід, олія, синтетичний клей і ще ціла низка небезпечних речовин, залежно від «виробника». Речовина з таким складом не може принести користі організму, а от нашкодити – легко. Неприємний запах з рота, псування зубів, головний біль, отруєння, виразки, пухирі на губах, зміни психіки, залежність – неповний перелік «бонусів» після вживання цієї суміші. Більш тривале вживання речовини може викликати ще серйозніші проблеми аж до онкологічних захворювань. Боротися з цими наслідками доведеться довго, а от кайф від вживання насваю, який виявляється в легкій розслабленості та потемнінні в очах, триває лише 5-6 хвилин.

Визначити людину, яка навіть в даний час вживає насвай за візуальними ознаками практично не можливо. Ця речовина не потребує ні підшкірного чи внутрішньовенного введення, ні ковтання, достатньо невелику кількість суміші покласти під язик. Такі специфічні особливості насваю утруднюють виявлення підлітків, які його вживають. Крім того батьки, вчителі часто навіть не знають як він виглядає. Тож правоохоронці закликають дорослих взяти до уваги цю інформацію й донести її до своїх дітей.

Схожі статті