468×60
468×60

Масштабні злочинні схеми збагачення колишнього податківця та його спільників зруйнували оперативники тернопільського УБОЗу

zakonПівтора року оперативники обласного управління боротьби з організованою злочинністю документували діяльність злочинної зграї, що діяла на території трьох областей. На початку квітня на Полтавщині та Тернопільщині відбулися гучні затримання та одночасно дванадцять обшуків.

Всіх учасників злочинної групи з ознаками організованості із корумпованими та міжрегіональними зв’язками затримали. Організатор зграї – колишній працівник податкової міліції разом з вісьмома поплічниками займалися вчиненням кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним позбавленням волі та викраденням людей, шахрайствами в особливо великих розмірах, вимаганнями, крадіжками, незаконним обігом наркотиків та іншими протиправними діяннями.

Під час документування злочинної діяльності групи у поле зору оперативників УБОЗу, окрім організатора-екс-податківця потрапили діючий працівник податкової міліції, двоє співробітників органів внутрішніх справ. Їхніми спільниками були двоє жителів Полтавщини та троє тернополян. Серед них- двоє раніше судимих.

Як повідомив начальник управління боротьби з організованою злочинністю Василь Джиджора, організатор, залучаючи до справи полтавчан та одного з тернополян, підшуковували серед жителів Тернопільщини, Полтавщини та Київщини осіб, що зловживали спиртними напоями, зате були власниками нерухомого майна. Входячи в довіру до потенційних жертв, використовуючи їх безпорадний стан та беззахисність, а також обіцяючи краще життя, вивозили останніх в Полтавську область. Там в селищах Глобино та Градижськ селили їх в уже придбані дешеві житлові будинки. Відтак потерпілих умисно схиляли до вживання алкогольних та наркотичних речовин, і, використовуючи їх стан, укладали нотаріально посвідчені цивільно-правові угоди, пов‘язані із відчуженням об‘єктів нерухомості, які перебували у їх власності. Після цього майно реалізовували через третіх осіб на вторинному ринку житла.

Для товариша-податківця, двох оперативників міліції та двох раніше судимих тернополян організатор угруповання придумав іншу схему збагачення – вимагання коштів у іноземних студентів вищих навчальних закладів. До іноземців в довіру втиралися раніше судимі молодики, відвідували їхні помешкання, де умисно підкидали наркотичні речовини. Після чого працівники правоохоронних органів заходили у форменому одязі та, представляючи свої службові посвідчення, незаконно проводили огляди, де й виявляли підкинуті наркотичні речовини. За не притягнення до кримінальної відповідальності пропонували студентам відкупитися. Потерпілі, не знаючи, як діяти в такій ситуації та боячись бути відрахованими з навчальних закладів, погоджувалися на умови вимагачів.

Зі слів Василя Джиджори, під час проведених обшуків у помешканнях фігурантів справи було вилучено два пістолети та набої до них, автомат Калашникова з набоями, рушницю, гранатомет, наркотичні речовини, технічні документи на будинки та квартири, договори купівлі-продажу на нерухомість, свідоцтва про смерть, блокноти із записами потерпілих, тридцять банківських карточок, двадцять мобільних телефонів та майже півсотні сім-карт мобільних операторів, ноутбуки, планшети,150 тисяч гривень, понад дві тисячі американських доларів, два автомобілі «Мітцубіші», комплект військових номерних знаків на автомобіль, форму працівника податкової міліції і навіть перепустку в зону АТО.

В ході оперативних заходів співробітники УБОЗу виявили та задокументували кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 185(крадіжка, поєднана з проникненням у житло, або що завдала значної шкоди потерпілому), ч.2 ст. 189(вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб),ч.2 ст. 190(шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому), ч.1 ст. 263(носіння, зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу) та ч. 2 ст. 307(незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів групою осіб) КК України.

Шістьох членів злочинного угруповання взято під вартою. Ще один – під домашнім арештом. Для решти питання обрання міри запобіжного заходу буде вирішено найближчим часом.

Співробітники відділу боротьби з організованою злочинністю проводить комплекс оперативно-розшукових та слідчих заходів щодо оперативного супроводу кримінального провадження, розпочатого відносно учасників злочинної групи та документування інших фактів їх протиправної діяльності.

Схожі статті