468×60
468×60

Офіцери СБУ вшанували учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

114 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.

Це був день, коли людство здобуло першу перемогу над немилосердним атомом, який вирвався на волю у результаті техногенної катастрофи.

Саме в ці дні ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, низько кланяючись живим і поминаючи світлу пам’ять загиблих героїв-ліквідаторів.

Традиційно до меморіальних заходів долучилися і співробітники Служби безпеки України. Зокрема, сьогодні керівники Управління СБУ в Тернопільській області спільно із представниками органів місцевої влади, правоохоронних структур та громадськості області взяли участь у покладання квітів до підніжжя пам’ятника «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробовувань» у парку Національного Відродження.

Для особового складу Управління проведено виставку художньої та документальної літератури, в якій зображено подвиг та самопожертву ліквідаторів, котрі, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь, своїми тілами закрили нас від атомної зарази.

Також, відбулась зустріч молодих співробітників СБУ із учасниками ліквідації, які розповіли офіцерам про героїзм самовідданість та професійну майстерність ліквідаторів.

Про події далекого 1986 року розповів співробітникам їх безпосередній учасник, підполковник військово-медичної служби СБУ Володимир Чарторинський.

- Бій з невидимим та лютим ворогом увійшов у нашу пам’ять та нашу історію. Врятували чорнобильці свою землю і свій народ, Європу, а може й цілий світ. Для кожного покоління настає час лихоліть та випробовувань, але у вісімдесят шостому небачену ядерну біду зуміли наші хлопці відвести від долі людства. Суворий екзамен витримали не тільки пожежники і станційники, а й військові різних спеціальностей, будівельники, водії, медики, працівники держбезпеки і міліції. Усі діяли героїчно і самовіддано. Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому. Вирвавшись з-під влади недбайливих господарів, вона спричинила такі трагічні наслідки. Стала гіркою наша земля, стали гіркими наші води, чорною і невиліковною раною нашої землі і нашого народу став Чорнобиль. Невідомо скільки років чи століть для нас залишатимуться проблеми з наслідками ядерної катастрофи. Але на території України щонайбільше 400 тис. мешканців були змушені залишити свої домівки. Понад 10 млн людей нині проживають на радіаційно забруднених територіях. Через горнило Чорнобиля пройшло 600 тисяч ліквідаторів. Кожен з нас хоче чистого неба над землею, спокою та миру. Нехай Чорнобиль  залишиться, як попередження та гіркий урок для людства на майбутнє.

 

Схожі статті