468×60
468×60

В Україні стартував сезон полювання на хутрових звірів

Полювання на хутрових звірів в польових угіддях Тернопільщини стартувало 14 листопада. Триватиме воно до 16 січня 2022 року. На лисицю та хижих звірів з 6 до 27 лютого 2022 року включно, бригадам мисливців в присутності єгерської служби.

 Що потрібно знати мисливцям та які документи дають право на полювання:

- посвідчення мисливця;
- контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання на мисливський сезон;
- дозвіл на добування мисливських видів (відстрільна картка);
- дійсний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;
- паспорт на собак мисливських порід, у разі їх використання на полюванні.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Повідомляємо, що правом на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, іноземці, які одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл поліції на право користування цією зброєю.

До полювання прирівнюється:
перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими знаряддями добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід чи ловчими звірами і птахами, або з продукцією полювання;
перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю.

З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється:
1) полювати без належного на те дозволу, а саме:
без документів;
полювання на тварин, які не зазначені у дозволах на добування мисливських тварин або понад встановлену в цих дозволах норму;
2) полювання в заборонених для цього місцях, а саме:
на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, де це заборонено відповідно до положень про них;
на відтворюваних ділянках;
у межах населених пунктів (сіл, селищ, міст);
в угіддях, не зазначених у дозволі;
на відстані ближче ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей;
3) полювання у заборонений час, а саме:
у не дозволені для полювання строки на відповідні види тварин;
у темний період доби (пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу);
4) полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами

Відповідно до ст. 42 Закону України “Про мисливське господарство та полювання” порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України.

Зокрема, відповідальність за порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання несуть особи, винні у: порушенні правил полювання та здійснення інших видів використання мисливських тварин, правил регулювання їх чисельності.

Кримінальна відповідальність за незаконне полювання регламентується ст. 248 Кримінального кодексу України. Адміністративна відповідальність згідно ст. 85 КУпАП.

Схожі статті