468×60
468×60

Зборівський район: в місцевого мешканця вилучено арсенал боєприпасів часів Другої світової війни

mina4 березня о 13:00 у м. Зборів на вул. Б.Хмельницького, працівниками Зборівського РВ УМВС України в Тернопільській області при проведенні санкціонованого обшуку виявлено 49 вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни.

В числі знахідок – 45 ручних гранат та 4 мінометних мін.

Стосовно громадянина, на господарстві якого зберігались смертоносні знахідки, проводяться слідчі дії.

За попередньою інформацєю він займався збором металу для подальшої його здачі у пункти прийому брухту. Вочевидь, у гонитві за наживою він не гребував й боєприпасами та, ймовірно, в подальшому планував їх розібрати та також здати у металобрухт.

Часто такі необачні дії призводять до трагедії зі смертельними наслідками. Адже боєприпаси, що пролежали декілька десятиліть у землі, є вкрай небезпечними, адже під впливом навколишнього середовища вибухова речовина стає надчутливою до будь-яких подразників: струшування, тертя, нагрівання тощо.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області закликає жителів області обов’язково дотримуватися основних правил у разі виявлення будь-яких боєприпасів та вибухових речовин:

- ніколи не намагайтеся зрушити їх з місця та перенести;
- про небезпечну знахідку негайно повідомте екстрені служби за телефонами «101» чи «102»;
- виведіть на безпечну відстань всіх людей (на відкритій місцевості – не менше 100 м, у будівлі – не менше 50 м від місця знаходження небезпечного предмета);
- позначте підручними засобами місце знаходження предмету, аби зорієнтувати фахівців (палиця зі шматком яскравої тканини, «шатро» з гілок тощо);
- попередьте оточуючих та не допускайте, за можливості, сторонніх осіб до місця виявлення небезпечної знахідки.

Слід зазначити, що зберігання зброї, боєприпасів та вибухових речовин, знайдених за різних обставин, є незаконними. Статтею 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України за носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу визначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

 

Схожі статті