468×60
468×60

Начальник обласного ДАІ Андрій Матрифайло радить та застерігає водіїв від порушень правил обгону на дорозі

1Порушення правил обгону нерідко приводить до скоєння автопригод. І це підтверджує статистика. Кількість людей, які загинули чи отримали поранення при ДТП під час виконанням обгону значно перевищує будь-які інші види автопригод.

В 2014 році через порушення правил обгону та виїзді на смугу зустрічного руху в області трапилося 53 автопригоди, при яких 22 людини загинули та 83 отримали поранення. Якщо водій допускає помилку, відбувається лобове зіткнення при якому не завжди можуть врятувати ремені чи подушки безпеки.

Щоб не стати учасником ДТП, водію необхідно врахувати ряд факторів і впевнитись що обгін буде безпечним. Перш за все оцінити швидкість транспортного засобу, що слідує попереду, а також того, що рухається назустріч, якщо він є.

Водій повинен впевнитися, що початок обгону, перебування на смузі зустрічного руху та його завершення не створить перешкоди іншим учасникам дорожнього руху.

Перед початком обгону необхідно впевнитися чи не збирається водій, який слідує перед вами перелаштовуватися і чи не розпочав обгін вашого автомобіля водій, який слідує позаду.

Покажчик повороту необхідно вмикати за 5-7 секунд до початку маневру, а не під час його виконання. Обгін необхідно закінчувати якомога швидше, але при поверненні в правий ряд не робіть цього різко, щоб не «підрізати» транспортний засіб який ви обганяєте.

Якщо ж вас обганяють, допоможіть водієві завершити обгін, прийміть правіше і ні в якому разі не перешкоджайте.

Слідуючи за великоваговим транспортним засобом Ви не можете оцінити всієї дорожньої ситуації, іноді водії вантажівок вмикають лівий поворот даючи Вам знати, що можна розпочати обгін. Але і тут слід бути дуже обережним, адже така допомога не передбачена вимогами Правил дорожнього руху і свою долю Ви ввіряєте зовсім незнайомому водієві.

Дуже небезпечно здійснювати обгін в умовах недостатньої видимості (дощ, туман, снігопад). В такому випадку необхідно позначити свій транспортний засіб на дорозі та ввімкнути світло фар, якщо є, то і протитуманки, бо ввімкнуті габаритні вогні належного ефекту не дають.

Немало значимим фактором на дорозі є стан дорожнього покриття, тож при обгоні його також необхідно враховувати.

Схожі статті