468×60
468×60

Кіберполіцейські застерігають: при оформленні допомоги від держави не вводьте особисті дані на підозрілих сайтах

o_1f1iglvc016qeods11lp1lsnvgu1kВійна не завада шахраям: навіть у такий час вони знаходять безліч способів, щоб підзаробити на довірливих громадянах. Все частіше жертвами їхніх афер стають внутрішньо переміщені особи, які хочуть оформити соціальні виплати від держави.
Шахрайство полягає в тому, що люди знаходять в месенджерах посилання, де можна отримати виплати для переселенців за допомогою послуги «єПідтримка». Переходять за ним і потрапляють на шахрайські сайти, які візуально схожі на сайти справжніх фінансових установ. Потерпілі вводять особисті дані і після авторизації з їхніх рахунків зникають кошти.
Як зазначає старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Роман Свірський, на шахрайських веб-ресурсах відсутні усі послуги, які надає банк, та не працює служба підтримки.
Останній такий випадок зареєстрували поліцейські у Кременеці. Потерпіла – мешканка Херсонської області. Жінка перейшла за сумнівним посиланням, після чого з двох її карток незаконно списали гроші – загальна сума понад 21 000 гривень.
За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.
Кіберполіцейські радять громадянам для того, щоб уберегтися від таких шахрайств не переходьте за підозрілими посиланнями, не довіряйте рекламним повідомленням, у жодному разі не вводьте будь-яку персональну інформацію.
Якщо ви все ж вказали особисті дані на невідомому вам ресурсі, негайно телефонуйте у службу підтримки банку з метою блокування картки та повідомляйте про такі випадки у поліцію.

Схожі статті