468×60
468×60

Спростування недостовірної інформації, стягнення судового збору – позовну заяву тернопільської поліції до тижневика «Народне слово» та Наталки Парової суд задовольнив повністю

nacpoliciyaСуд повністю задовольнив позовну заяву ГУНП в Тернопільській області до ТОВ «Редакція газети «Народне слово» та журналістки Наталії Парової про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Однак рішення Феміди відповідачі не виконали у зазначений термін. Лише після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження на шпальтах газети з’явилося спростування. Але у поліції кажуть, що опубліковано  воно не належним чином,  як це вказано у резолюції судового рішення.

27 грудня 2017 року через понад чотири місяці після публікування  на сторінках  та електронній версії  тижневика «Народне слово» відвертої брехні щодо  кримінальної події, яка сталася у селі Вишнівець Збаразького району – вбивства неповнолітньої Ірини Мукоїди, Головне управління Національної поліції Тернопільщини подало позовну заяву про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Варто зауважити, що поліцейськими були здійснені всі заходи досудового порядку врегулювання спору, однак жодної реакції зі сторони відповідача не відбулось.

Зі слів представника ГУНП в Тернопільській області – начальника відділу правового забезпечення Марини Стукало, позовні вимоги були наступними. По-перше,  визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію ГУНП в Тернопільській області, інформацію, поширену в опублікованій у № 33 (8292) від 11 серпня 2017 року тижневика «Народне слово» статті автора Наталки Парової «На руці Василя Гнатюка немає жодних слідів порізів- слідчі сказали неправду».

Журналістка намагалася здійснити «експертний» аналіз матеріалів кримінального провадження за фактом вбивства неповнолітньої дівчини, при цьому в стверджувальній формі звинуватила поліцію у введені в оману громадськості щодо доказів вини підозрюваного  Василя Гнатюка та укритті іншого тяжкого злочину, а саме – зґвалтуванні ще одної жінки на ім’я Оксана К, і спробу поліції приховати від громадськості цей злочин.

По-друге, зобов’язати ТОВ «Редакція газети «Народне слово» у тижневий строк з дня набрання рішення суду законної сили спростувати поширену недостовірну інформацію аналогічним способом – шляхом оприлюднення у тижневику «Народне слово» повідомлення про задоволення Збаразьким районним судом Тернопільської області даного позову про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації із викладенням вступної та резолютивної частини рішення суду тим самим шрифтом на першій та третій сторінках тижневика та на головній сторінці офіційного веб-сайту.
По-третє, стягнути з відповідачів солідарно на користь ГУНП сплачений судовий збір.

13 березня 2018 року Збаразький районний суд повністю задовольнив позов.  Слід зазначити, що відповідачі не подавали до суду ані відзиву на позов, ані апеляційної скарги, що свідчить практично про визнання вимог позову.  Рішення суду набрало законної сили 17 квітня. Проте в тижневий термін жодного спростування інформації редакція газети та Наталка Парова не опублікували.

-За заявою ГУНП в області 21 травня цього року  було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження у зв’язку з невиконанням в добровільному порядку відповідачами судового рішення, -каже Марина Стукало. – І лише 15 червня на сторінках тижневика «Народне слово», щоправда,  значно меншим шрифтом порівняно із шрифтом  заголовка статті на першій сторінці, надрукованої 11 серпня 2017 року, і не в повному обсязі вийшло спростування. На офіційному веб-сайті текст спростування так і не з’явився.

Хочу зазначити, що Головне управління Національної поліції Тернопільщини й надалі відстоюватиме у суді свою ділову репутацію, якщо комусь захочеться публічно висвітлювати неправдиву інформацію щодо діяльності поліції.

Схожі статті