468×60
468×60

Чи обов`язково обмінювати паспорт-книжечку на ID-картку?

pasportЗаконодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Отже краяни, у яких є паспорт-книжечка, можуть користуватися ним до закінчення строку його дії, який зазначений у самому документі (інформація з офіційного сайту ДМС).

ID-картка видається у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта – втрата, крадіжка, псування, зміна прізвища або інших даних особи власника документа. Отже, обов’язку змінювати паспорт зразка 1994 року на ID-картку немає. Громадяни, у яких є діючий паспорт у формі книжечки, при досягненні 25-ти та 45-річного віку на даний час можуть обрати вклеювати фото у паспорт чи оформляти ID-картку.

Оформлення та видача першої ID-картки (за досягненням 14-річного віку або видача замість паспорта-книжечки зразка 1994 року) здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання. Після оформлення ID-картки, у подальшому всі послуги із оформлення паспорта особа зможе отримувати у будь-якому місці України за місцем звернення. (пункт 17 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою КМУ 25.03.2015 №302).

Вартість послуги

Загальна вартість адміністративного збору при оформленні ІD-картки впродовж 20 робочих днів становить 279,00 грн. ( 87 грн – вартість адміністративної послуги за оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки та192 грн – вартість бланка). Уразі обміну замість втраченого чи пошкодженого паспорта сплачується держмито у розмірі 34 грн. (два неоподаткованих мінімуми доходів громадян).
Оформлення ID-картки у зв’язку з досягненням 14-річного віку безкоштовне.
Необхідні документи

Перелік документів, необхідних для оформлення ІD-картки різниться в залежності від підстав оформлення. Із ним можна ознайомитися на офіційному сайті ДМС за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni.html

Схожі статті