468×60
468×60

Вісім кримінальних проваджень – такий результат виборчого процесу на Тернопільщині

vyboryПро це на брифінгу  в обласному управлінні внутрішніх справ повідомив заступник начальника обласного управління міліції Руслан Балик. За період підготовки та проведення виборів міліціонери зареєстрували 85 повідомлень про порушення виборчого законодавства, з яких майже половина – під час процесу волевиявлення, в тому числі 8 – з кримінальними наслідками.

Зі слів Руслана Балика, найпоширенішими були порушення порядку голосування, пошкодження виборчих бюлетенів, проведення агітації в день виборів, хуліганства, поодинокі факти порушення таємниці голосування та підкупу виборців.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено п‘ять кримінальних проваджень за фактами знищення виборчих бюлетенів. Перший випадок задокументований у селі Бліх Зборівського району. Чоловік, отримавши виборчі документи, зайшов у кабінку для голосування і порвав їх. Повернувши пошкоджені бюлетені членам виборчої дільниці, пояснив свій вчинок тим, що не виявив власного прізвища в списку кандидатів на сільського голову. Кримінальне провадження розпочато за частиною першою статті 158-2 КК України.

Ще два факти пошкодження виборчої документації задокументовано в Бучацькому районі. На виборчій дільниці у селі Новосілка один чоловік порвав бюлетень, мотивуючи свій вчинок неприязними взаєминами з членами комісії, а інший зім’яв документи через те, що йому не дозволили проголосувати за дружину. За обома фактами проводиться досудове розслідування.

До ЄРДР внесено факт пошкодження виборчої документації жителем райцентру Бережани. Виборець демонстративно в залі для голосування розірвав бюлетені на знак протесту, мовляв, серед кандидатів на міського голову та депутатів немає жодного достойного.

Випадок пошкодження виборчої документації зареєстровано і в Тернополі. До міліціонерів із заявою звернулася голова однієї з виборчих комісій обласного центру і заявила про те, що житель Тернополя розірвав видані йому виборчі бюлетені та кинув їх в урну для голосування. За даним фактом розпочато кримінальне провадження, кваліфіковане частиною першою статті 158-2 Кримінального кодексу України.

До чергової частини Бережанського райвідділу внутрішніх справ звернувся один з кандидатів на посаду сільського голови Потуторів. Чоловік заявив, що під час звірення списків виборців він виявив осіб, які брали участь в голосуванні, але, на його думку, цього зробити не змогли, адже на даний час перебувають за кордоном. Міліціонери проводять перевірку в рамках кримінального провадження, розпочатого за частиною 2 статті 158-2 ККУ.

У Кременецькому районі до відповідальності за хуліганські дії притягнуто одного з кандидатів на посаду сільського голови Білокриниці. Самовисуванцю не сподобалася робота виборчої комісії, тож чоловік став висловлювати своє невдоволення нецензурною лайкою, порушуючи громадський правопорядок. Кримінальне провадження порушено за частиною першою статті 296 ККУ.

Хуліганські дії щодо голови дільничної виборчої комісії, що працювала у селі Великі Загайці Шумського району, обернулися кримінальним провадженням, розпочатим відносного одного з кандидатів на посаду сільського голови. Уже після завершення голосування та підрахунку голосів невдоволений результатом виборів кандидат, будучи у стані алкогольного сп’яніння, накинувся з кулаками на голову ДВК та спричинив їй тілесні ушкодження. Деталі інциденту розслідують правоохоронці. Кримінальне провадження розпочато за частиною першою статті 296 КК України – хуліганство.

Схожі статті