468×60
468×60

Впевнені та наполегливі люди відлякують шахраїв

telef“Я вчинив аварію і терміново потрібні гроші. Дайте скільки маєте”, – саме ці слова по телефону почула мешканка Тернополя Ярослава Хомуляк. Жінка пригадує, що голос був дійсно схожий на голос сина племінниці.

- Я порахувала гроші. Лишила собі 500 гривень, а три тисячі вирішила йому віддати і все. Мене попередили по телефону, що підійде людина. Він під’їхав, я винесла гроші. Такий не дуже високий був хлопець. Взяв ті гроші і швидко вниз полетів.

Наступного дня до жінки зайшла племінниця. Відповідь на запитання, що ж сталося з її сином і чи все вже добре, збентежила Ярославу Хомуляк. Пенсіонерка зрозуміла, що її надурили.

- Розумієте, я думала, що люди чесні і я не думала такого, щоб так прийшов і взяв чуже. Мені вже 80-й рік. Я ще такого не бачила. Я жила не в одному місті, я і в Америку їздила, але я людям вірила, а люди мені.

Як з’ясувалося згодом, так-званий племінник просив спочатку п’ятнадцять тисяч гривень, але дізнавшись, що у жінки таких коштів немає, погодився на значно меншу суму. Правоохоронців викликала племінниця потерпілої.

Не уявляє, хто міг так пожартувати з тіткою і сам родич, хоча про те, що у нього є машина, знає багато знайомих та друзів. Правоохоронці розшукують шахраїв та застерігають усіх бути обачними й не вірити телефонним дзвінкам про допомогу.

Як кажуть психологи, основне правило шахраїв – швидко змусити жертву повірити у вигадану історію. Зазвичай вони маніпулюють родинними зв’язками, тиснуть на жалість та вводять потерпілих у шоковий стан.

- Шляхом постійного психологічного тиску чи атаки шахраї ведуть діалог так, щоб потерпілі не мали жодного шансу обдумати ситуацію, з кимось порадитися, проаналізувати наслідки своїх дій, поставити запитання. Щоб людина не вступила у контакт ще з кимось, та не вийшла із під контролю афериста, шляхом погроз, наполегливо просять не погіршувати і так складну ситуацію родича. Для цього вимагають не відключати телефон та ні з ким не спілкуватися, – розповідає керівник сектору психологічного забезпечення УМВС України в Тернопільській області Михайло Козюк.

Застерігають правоохоронці та психологи і від такого виду шахрайства, як легкі гроші. Люди вірять яскравій рекламі або щасливим есемескам, та роблять подальші кроки для власного збагачення, не думаючи про наслідки.

- Як тільки людина спробує відіслати СМС, з’являється азарт, посилюється довіра, з’являються звідкись спеціально навчені консультанти, які спілкуються з нею. Як наслідок – оособа витрачає кошти внікуди, перераховуючи їх або на оформлення подарунку, або на пересилання виграшу, або на підготовку якихось документів чи інші послуги”.

Одна з основних порад психологів – не впадати в паніку та не поспішати виконувати умови аферистів. Знайдіть можливість поставити хоча б якісь запитання, обдумайте та зважте отриману інформацію, уточніть місце та місто, в якому знаходиться потерпілий і обов’язково запитайтеся ім’я та прізвище родича. Усю отриману інформацію перевірте за номером “102″, а також зателефонуйте людині, яка начебто потребує вашої допомоги. Як стверджують психологи, шахраїв відлякують впевнені та наполегливі люди.

Схожі статті