468×60
468×60

Майже 130 тисяч гривень за два дні видурили телефонні шахраї у мешканців Тернопільщини

telТернополян знову масово атакують телефонні шахраї. За два дні від пройдисвітів потерпіли троє пенсіонерок. Сума втраченого – майже 130 тисяч гривень.

В усіх випадках в основу сценарію лягала вигадана історія про дорожньо-транспортну пригоду, в якій начебто або потерпіли, або винуваті діти чи онуки пенсіонерок. Лиходії телефонували і вимагали за «визволення» рідних з міліції різні суми грошей.

У 70-річної тернополянки видурили 110 тисяч гривень, у 71-річної мешканки обласного центру забрали три тисячі гривень та золоті прикраси майже на тринадцять тисяч, тисячу чотириста гривень віддала пройдисвітам ще одна 70-річна бабуся.

Жодна з жертв перед тим, як віддати лиходіям гроші чи перерахувати їх на вказаний зловмисниками картковий номер, не зв’язалася з тим, за кого платила. Не зателефонували вони й до міліції.

Міліціонери закликають: не приймайте поспішних рішень, навіть якщо той, хто вам телефонує наполягає на негайній сплаті. Першим вашим кроком має стати телефонний дзвінок тому, хто начебто потребує вашої допомоги. Телефонуйте йому на номер його телефону, а не на інший. Немає зв’язку, чи абонент не відповідає – наберіть когось з близьких – дружину, дітей, найближчих друзів. З ними не можете зв’язатися – наберіть 102. Обов’язково в деталях повідомте те, що знаєте, і вам обов’язково нададуть інформацію, чи став ваш родич учасником ДТП.

Дуже часто буває так, що зловмисник, який вам телефонує, наказує не класти слухавку. Така вимога – перша ознака обману. Але якщо ви у стані стресу прикипіли до телефонного апарата і боїтеся, що якийсь ваш неправильний вчинок принесе шкоду рідній людині, спробуйте запитати дозвонювача, як звати вашого родича, його прізвище, описати зовнішність, відповісти на запитання особистого характеру.

Психологи радять у подібних ситуаціях використовувати ще одну маленьку хитрість. Домовтеся з рідними, що у випадку, коли вам чи їм потрібна допомога, вживати якісь певні фрази чи слова, так званий «пароль».

Звертаються і правоохоронці до молодих людей, щоб вони розказали своїм батькам, бабусям, дідусям про такий вид шахрайства. Застережіть їх не довіряти телефонним незнайомцям, обов’язково перевіряти інформацію і у жодному разі не перераховувати та не віддавати гроші невідомим людям.

Схожі статті