468×60
468×60

Торік інтернет-шахраї «почистили» рахунки жителів Тернопільщини на понад 300 тисяч гривень

1Більше 300 тисяч гривень – таких втрат зазнали люди, котрі продавали товари на сайті безкоштовних оголошень «OLX». Шахраї, видаючи себе за покупців, телефонували до потерпілих, дізнавалися у них номери банківських карток, начебто для перерахунку грошей, та спустошували чужі «електронні гаманці».

Через свою надмірну довірливість потерпіли десятки жителів області. Люди хотіли вигідно продати товар через Всесвітню мережу, натомість потрапляли у тенета шахраїв. Як розповідають правоохоронці, схема, за якою діють аферисти, не нова.

Зловмисники телефонують до людей, які щось продають у мережі, під приводом купівлі товару обговорюють умови, відтак обіцяють перерахувати гроші на картку. Не підозрюючи нічого поганого, продавець надає номер своєї банківської картки.

Як стверджують потерпілі, вони й подумати не могли, що насправді дані їхнього електронного гаманця цікавлять не добросовісних покупців, а шахраїв. У аферистів одна мета – вивідати реквізити банківських карткових рахунків, а далі зняти з них гроші.

Аби не потрапляти у подібні ситуації, міліціонери радять бути дуже уважними та прискіпливими, здійснюючи віртуальні розрахунки:

- у жодному разі не зберігайте усі заощадження на одній банківській картці;

- заведіть спеціальну картку для Інтернет-розрахунків;

- у жодному разі не вказуйте в оголошеннях, які розміщуєте у мережі Інтернет, номери телефонів, які «прив’язані» до вашої банківської картки;

- нікому не повідомляйте пароль, який дозволяє розпоряджатися коштами, наприклад, Інтернет-банку або електронного гаманця;

- регулярно перевіряйте рахунок, як у платіжній системі, так і на картці. Скористайтеся послугою смс-повідомлень, адже це найшвидший спосіб отримати інформацію, що роблять із вашим рахунком;

- якщо вас просять надіслати пароль або інші дані картки, не робіть цього.

Але якщо вже й трапилася неприємність, не зволікаючи, одразу звертайтеся до правоохоронців.

Схожі статті