468×60
468×60

Телефонні шахраї продовжують видурювати гроші у довірливих батьків. Допомагають їм у цьому таксисти

telefonТелефонні аферисти до своїх незаконних оборудків дуже часто, в якості посередників, залучають таксистів, а ті, бажаючи підзаробити, допомагають зловмисникам чинити протиправне.

Жертвою телефонних шахраїв стала 55-річна жителька села Чистопади Зборівського району. Вночі до жінки зателефонували невідомі і сказали, що її син знаходиться у відділку міліції. Для вирішення проблеми потрібно заплатити гроші.

За збігом обставин, син жінки дійсно перебуває на заробітках в іншому місті. Та замість того, аби зв’язатися з родичем, потерпіла кинулася виконувати умови співрозмовника – почала шукати гроші. Вдалося зібрати 500 доларів. Далі незнайомець наказав жінці передати гроші водієві служби таксі, який приїде до неї у село. Потерпіла все так і зробила.

Лише вранці жінка дотелефонувалась до сина і з’ясувала, що з ним все гаразд, а вона стала черговою жертвою телефонних шахраїв.

Наразі за фактом шахрайських дій відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України.

Як розповів тимчасово виконуючий обов’язки начальника обласної міліції Олександр Богомол, міліціонери розшукали посередника через якого жінка передала гроші шахраям. Ним виявився водій служби таксі «Шанс» – тернополянин, Янчак Сергій Олегович. Він розповів, що вночі отримав замовлення від невідомого поїхати до села та забрати гроші. За це йому обіцяли винагороду 500 гривень. Таксист пристав на пропозицію. Забравши у жінки гроші, він, за вказівкою по телефону, поїхав та обміняв долари на гривні та через термінал скинув гроші на рахунок шахраїв.

Правоохоронці постійно проводять профілактичну роботу зі всіма власниками мереж таксі, щоб цьому запобігти. Та таксисти надалі продовжують допомагати шахраям, стаючи при цьому співучасниками злочину, а за це передбачена кримінальна відповідальність.

Міліціонери вкотре застерігають жителів області також від телефонних шахраїв. Щоб розпізнати обман, правоохоронці радять зв’язатися з сином, донькою, чи іншим родичем, навіть, якщо почули запевнення про його зламаний мобільний апарат, чи про неможливість спілкуватися. Будьте особливо обачними, коли близька вам людина перебуває за кордоном. Не вірте випадковим «телефонним добродіям». Коли ж усі спроби зв’язатися закінчилися невдачею, телефонуйте працівникам міліції. Не довіряйте несподіваним повідомленням, задумайтеся, чи вас не розводять. Попросіть того, хто вам телефонує, назвати ім’я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. Злодій зникне зі зв’язку стовідсотково і так ви переконаєтеся, що з вашими рідними все гаразд. У будь-якій ситуації не поспішайте робити необдумані кроки, щоб згодом не шкодувати про зроблене.

Якщо ж ви все ж опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте за номерами у Тернополі 27-12-30, 27-12-58 або 102.

Схожі статті