468×60
468×60

Тротилову шашку, бойові гранати Ф-1 та РГД і півсотні набоїв – цей смертельний арсенал тернопільські міліціонери вилучили лише за один день

zbroya57-річний житель села Озеряни Борщівського району, гуляв Ланівцями, тримаючи у кишені бойову гранату Ф-1. Експерти-вибухотехніки зазначають, максимальна дистанція ураження осколками цього вибухонебезпечного предмета – 200 м.

Як розповів начальник управління карного розшуку обласної міліції Степан Яцух, того дня чоловік повертався з Шепетівки Хмельницької області, де гостював у товариша. Був добряче напідпитку, тому, переплутавши станції, зійшов не у Тернополі, а в Ланівцях. Там борщівчанина зупинили дільничні інспектори і за появу в громадському місці у нетверезому стані склали адміністративний протокол. Вже під час особистого огляду побачили у його кишені предмет, схожий на ручну гранату. За попередніми висновками, граната є бойовою. Її вилучили на направили на експертизу.

Того ж дня у Ланівцях на вулиці міста оперативники карного розшуку райвідділу спільно з працівниками відділу внутрішньої безпеки затримали 44-річну місцеву жительку. Жінка якраз поверталася з відділення експрес доставки вантажу «Нова пошта». В пакунку, який отримала від сина–контрактника, знаходилася спресована речовина світло-жовтого кольору розміром 75х20х50 міліметри схожа на тротил та предмет циліндричної форми візуально схожий на освітлювальну шашку. Хлопець несе службу в місті Старобільськ Луганської області.

Обидва факти вилучення вибухонебезпечних предметів стали матеріалами кримінальних проваджень, порушених за частиною першою статті 263 Кримінального кодексу України.

Ще два кримінальні провадження за цією ж статтею порушили правоохоронці Тернопільського міськвідділу внутрішніх справ. 36-річний мешканець селища Велика Березовиця Тернопільського району приніс до відділу міліції предмет ззовні схожий на протипіхотну осколкову гранату РГД-5, а 48-річний житель обласного центру видав півсотні набоїв калібру 5.45 мм. Те, що обоє зробили це добровільно, буде враховано в суді, як пом’якшуюча обставина.

Міліціонери разом зі співробітниками прокуратури та управління служби безпеки й надалі вживатимуть заходів щодо незаконного обігу зброї та вибухівки, а також звертаються до громадян з проханням повідомляти про подібні факти за телефонами у Тернополі: (0352) 27-12-30, 27-12-58 або 102 до будь-якого відділення внутрішніх справ.

Схожі статті