468×60
468×60

“Достойні зарплати та гідне соціальне забезпечення поліцейських – один із чинників ліквідації корупції в правоохоронному відомстві”, – Олег Ляхович

lyahovychДостойні зарплати та гідне соціальне забезпечення поліцейських – один із чинників ліквідації корупції в правоохоронному відомстві, – в цьому переконаний заступник начальника обласного управління поліції Олег Ляхович.

Шосте листопада 2015 року став для міліції останнім днем існування, а уже сьомого весь особовий склад Тернопільських міліцейських перепризначили наразі на тимчасові посади. Мета таких дій – не втратити працівників до проходження ними переатестації та співбесід у нову поліцію.

Атестація складатиметься з кількох етапів. Перший на загальний розвиток. Майбутні поліцейські повинні довести, що вміють і можуть швидко мислити логічно. Вони здаватимуть тести з професійної діяльності, а саме на знання законів та конституційних норм. Далі правоохоронців чекатиме ще й співбесіда. І лише після цього поліцейських з тимчасових посад переведуть на постійні.

Проте близько 300 правоохоронців краю написали заяви на звільнення за власним бажанням. Залишили службу і близько п’ятнадцяти пенсіонерів.

Процес реформування, каже Олег Ляхович, триватиме до кінця 2016 року.

З початком створення національної поліції деякі служби відійшли від обласного управління. Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр перейшов під безпосереднє підпорядкування Міністерства Внутрішніх Справ. Така ж ситуація і з колишньою відомчою службою охорони здоров’я, а тепер територіально-медичним об’єднанням МВС України в Тернопільській області. Напряму підпорядковуватимуться Національній поліції України обласне управління захисту економіки, відділ протидії кіберзлочинності та відділ протидії незаконному обігу наркотиків.

Зміни відбудуться до кінця наступного року і в державтоінспекції. Сьогодні триває процес ліквідації департаменту ДАІ: в областях підрозділи переходять під керівництво превентивної поліції. За рік часу до патрульної поліції повинна долучитися ще й дорожня.

Не оминуло реформування і МРЕВ. У всіх великих містах країни запрацюють сервісні центри МВС.

Відбулася реорганізація і по територіальних підрозділів в адміністративних районних центрах. Раніше, розповідає заступник начальника обласного управління поліції, в кожному районі був незалежний відділ міліції. Сьогодні ж вся область поділена на 6 основних відділів поліції до складу яких входитимуть менші відділення. Це дозволило зменшити кількість керівного складу, а більше працівників вивести на вулицю – зросла кількість груп швидкого реагування.

Відділи та підпорядковані їм відділення:

Тернопіль – Тернопільський та Зборівський райони;
Теребовлянський – Монастириська та Бучач;
Кременецький – Шумськ, Ланівці;
Підволочиський – Збараж, Гусятин, Підволочиськ;
Чортківський – Борщів, Заліщики;
Бережани – Козова та Підгайці.

Працюватиме далі і батальйон спецпризначення “Тернопіль”. Особовий склад продовжуватиме нести службу як на території Тернопільської області, так і на східних рубежах держави в зоні проведення антитерористичної операції.

Олег Ляхович наголошує, що правоохоронці вже нової структури – Національної поліції України – мають змогу використовувати посвідчення, печатки, логотипи та емблеми міліції і Міністерства внутрішніх справ України до 31 грудня 2016 року.

Саме стільки часу відведено на повне реформування.

На Тернопільщині найшвидше одягнуть поліцейську форму патрульні, оскільки це перший підрозділ, правоохоронці якого будуть призначені на службу на постійній основі. На вулицях обласного центру вони розпочнуть роботу уже на початку квітня.

Забезпечать нових патрульних і новим транспортом. Олег Ляхович переконаний, що українська нова поліція повинна не лише змінити зовнішній вигляд, але й повернути довіру до себе та своєї робити у пересічних громадян.

Нові поліцейські в першу чергу повинні позбутися каральних функцій і стати сервісною службою. Люди у формі не повинні боятися брати на себе відповідальність, приймати самостійні рішення, дотримуючись закону та інструкцій.

 

 

 

 

Схожі статті