468×60
468×60

16 років – час отримувати український паспорт

pasportПаспорт громадянина України – основний документ, який посвідчує особу власника. Якщо закордонний паспорт можна оформити за власним бажанням, то отримати внутрішній – обов’язок кожного українця, якому виповнилося 16 років.

Зволікати з оформленням документа не слід, зауважують у міграційні службі Тернопільщини. Зробити це потрібно не пізніше ніж через місяць з дня народження, адже проживання без паспорта особи, якій виповнилося 16-років – адміністративне правопорушення, за яке передбачено покарання у вигляді штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17-ти до 51-ї грн.).

Окрім того, відсутність паспорта тягне за собою цілу низку проблем, адже без нього не можна вчиняти жодних юридично-значимих дій.

Аби отримати паспорт громадянина України слід звернутися до територіального підрозділу міграційної служби чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання з відповідною заявою. Із необхідного з собою слід мати свідоцтво про народження та дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см. Послуга з оформлення паспорта громадянина України у зв’язку з досягненням 16-річного віку надається безкоштовно. У міграційній службі просять батьків прослідкувати, щоб їхні діти вчасно отримали свій перший паспорт.

Довідково: з початку року міграційною службою Тернопільщини видано 4767 паспортів громадянина України особам, які досягли 16-річного віку.

Схожі статті