468×60
468×60

Як не втратити відчуття реальності у час війни

programma-residenzialitaНіхто з нас не був готовий до тих подій, в яких ми опинилися сьогодні. Постійні й нав’язливі хвилювання щодо майбутнього виснажують, а невизначеність, доповнена неправдивою інформацією, спустошує.

Різні аспекти роблять нас вразливими в незвичних для нас умовах. Коли ми чогось довго чекаємо, накопичується почуття емоційної втоми, з’являється роздратування, злість і образа на відсутність позитивного результату. Часто ми не помічаємо те, як на нас впливає наш тип мислення.

Однак, саме наші думки формують нашу поведінку та впливають на емоційні реакції. Згідно з концепцією когнітивно-поведінкової терапії, змінюючи думку, ми здатні змінити й решту процесів. Нашій психіці характерна особливість – резильєнтність, що дозволяє впоратися з нестабільними часами, запобігати емоційному вигорянню, вийти з переддепресійного стану. Резильєнтність – це відповідь психіки на різні труднощі.

Як же розвивати резильєнтність, виховуючи в собі ментальну пружність і зміцнювати стабілізацію в непростий час змін? Існують прості, але дієві техніки про які розповідає психолог ВКЗ УПО Тернопільської області Марія Марусяк.

1. Персональні дії. Людське тіло створене для активності, його потрібно годувати (збалансовано), дати можливість відновитися через сон, активувати роботу лімфи та інших систем організму тренуваннями, хоча б пішими прогулянками.

2. Планування. Почати із невеликих щоденних планів. Усі плани записати, щоб не забути. І головне – записати свої відчуття в тілі, коли плани реалізовуються вами.

3. Зміцнити соціальну активність. Людина – стадна істота. Через спілкування з людьми передається чужий досвід проживання труднощів та зміцнюється резильєнтність.

4. Згадувати. Спогади не є небезпечними. Згадуючи свій пережитий досвід людина набуває можливості знаходити нові ефективні стратегії для досягнення необхідного результату.

5. Погляд із боку. Майже кожна людина має «ідеалу», з якого бере чи хоче брати приклад. Уявіть собі, що ваш кумир опинився у вашій ситуації. Яку б він дав вам життєву пораду? Запишіть. Тепер уявіть, що ви даєте пораду своєму кумиру у важкій, непростій життєвій ситуації. Запишіть. Подивіться на отримані результати. Вирішіть, що із записаного вам підходить. Тепер – напишіть 3 конкретні дії, які ви готові здійснити.

6. Позбавтесь звичок, що руйнують ваше життя. Психологи виокремлюють 5 звичайних, на перший погляд, звичок, що негативно впливають на якість життя:

1. Постійні скарги та пошук винних. Людині набагато простіше звинуватити у своїх бідах друзів та знайомих, батьків, державу і таким чином скинути із себе всю відповідальність, за те що з нею відбувається. Брати на себе відповідальність за своє життя досить складно, але саме так роблять дорослі свідомі люди.

2. Звичка відкладати все на потім. Багатьом властиво часто відкладати щось дуже важливе або щось дуже складне у виконанні – на завтра. Одного разу можна виявити, що життя проходить повз. Це важко усвідомлювати, але це важливо для того, щоб щось змінити. Час – це найцінніше, що в нас є.

3. Приховування своїх справжніх почуттів. Наші почуття – це наше відображення, і не говорити про них означає не бути собою. Якщо мовчати, то немає шансу, щоб вас почули і зрозуміли інші.

4. Звичка терпіти до останнього. Якщо ми довго стримуємо свої почуття, маємо бути готові до того, що вони рано чи пізно виплеснуться. Наслідки можуть бути руйнівними. Тому набагато екологічніше не доводити себе до точки кипіння.

5. Звичка обманювати. Багатьом властиво трохи викривляти дійсність, щоб справити бажані враження про себе. Однак, рано чи пізно правда, як то кажуть «спливе». Момент викриття може поставити вас у незручне становище, суттєво погіршити стосунки з оточуючими людьми й позначитися на вашій самооцінці.

Пам’ятайте, що кожна криза дає можливість знайти в собі приховані ресурси та можливості, про які ви раніше і не здогадувалися. Дійте та зміцнюйте свої внутрішні опори.

 

 

 

 

Схожі статті