468×60
468×60

Тернопільський розшуківець Іван Заверуха: злодій повинен сидіти у в’язниці

Старший оперуповноважений управління карного розшуку ГУНП в Тернопільській області Іван Заверуха – 34-річний старший лейтенант поліції, який вже більше шести років несе службу в органах внутрішніх справ. Пов’язати своє життя з карним розшуком чоловік вирішив ще коли служив в Збройних силах України.

- Зі сторони мені ця професія подобалася, тому вирішив обрати цей напрямок. Моє рішення підтримали й приятелі, які й підштовхнули зробити цей крок. Не було й дня, щоб я шкодував про свій вибір, – розповідає оперативник.

Іван каже, що для нього, як і для всіх оперативників – це не професія, це життя. Якщо людина обрала цей напрямок, має розуміти, що майже весь свій час віддаватиме саме роботі, а натомість це приноситиме моральне задоволення від виконаних посадових обов’язків.

Свою кар’єру правоохоронця розпочав простим поліцейським патрульно-постової служби. Після закінчення Київської Національної Академії Внутрішніх Справ у 2009 році Івану довелося працювати помічником оперуповноваженого в карному розшуку.

- На той час я вчився виконувати вказівки, документувати зловмисників, допомагати колегам у здійсненні покладених обов’язків. Мені довелося неодноразово виїжджати на різні тяжкі злочини, вбивства. Я абсолютно нормально до цього ставився, адже я знав, що мене чекає.

Після служби на посаді помічника оперуповноваженого, Івана призначили опером в міський відділок поліції. Чоловік вже більше трьох років несе службу в Управлінні карного розшуку ГУНП в Тернопільській області на посаді оперуповноваженого по лінії розкриття шахрайських злочинів.

Правоохоронець каже, що кожен оперативник повинен логічно та лаконічно мислити, а також має бути на крок попереду від правопорушників. Не потрібно забувати й про фізичну форму, оскільки не знаєш з чим доведеться зіткнутися.

- Окрім цього хороший оперативник – це хороший психолог. Бувають різні люди, різні правопорушники з своїм характером. Ми стикаємося з людьми різного соціального стану та посадового статусу. Тому потрібно вміти знаходити індивідуальний підхід до кожного.

До професії Івана Заверухи уже звикла й дружина. У шлюбі вони уже більше семи років. Про плани пов’язати своє життя з міліцією чоловік розповів ще як тільки вони почали будувати стосунки. Вже тоді кохана мене зрозуміла і підтримала. Подружжя  виховує двох донечок.

- За час подружнього життя вона звикла, що я можу прийти додому пізно вночі та піти рано вранці, а іноді й декілька днів не повертатися. Наші діти теж, хоч маленькі, але розуміють, що тато працює і через це рідко бачимося. Літом дружина з дітьми їде до родичів у село, по можливості я теж приїжджаю, але це буває рідко. Якщо ми вдома в Тернополі, то весь свій вільний час приділяю близьким, особливо дітям. Через насичений графік я розумію, що пропускаю дуже багато цікавих моментів з їхнього життя.

Карний розшук-це оперативна служба, де постійно працюєш з людьми. Іван свою роботу знає з середини, любить і отримує від цього задоволення.

-Я працюю по лінії шахрайств, постійно ми стикаємося з все новими видами афер, адже зловмисники щодня придумують нові методи видурювання коштів. Розкривати такий вид злочинів надзвичайно важко, й загалом робота- це постійне навчання. Пригадується мені грандіозне розкриття. В 2016 році до нас надійшло дуже багато звернень від ошуканих краян. Всі вони потерпіли від одного виду злочину. Громадяни купували медикаменти, після чого з ними зв’язувалися так би мовити представники фінансової групи. Вони пропонували громадянам повернути витрачені кошти, але для цього потрібно було заплатити. Аби їхня афера вдалася, вони дізнавалися платоспроможність своїх жертв. Спершу просили переказати 1000 гривень, а замість того люди отримали б 3000, і так по наростаючій. Вони настільки майстерно входили в довіру, що сім’я пенсіонерів з Вінничини віддала більше 700 000 гривень своїх заощаджень. Такі випадки були зафіксовані не лише в нашій області, але й в інших. Ми документували злочини аферистів більше 2 місяців, а затримати їх вдалося аж в Києві.

Над цим злочином працювали оперативники з багатьох областей. Проте найбільшу частину роботи виконали правоохоронці Тернопілля. Іван Заверуха пишається тим, що виконує, а основний принцип його роботи – злодій повинен сидіти у в’язниці.

Схожі статті