468×60
468×60

Зміни до кримінально-процесуального кодексу України пояснив журналістам заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич

Куди і хто повинен звертатися щоб поховати людину, яка роль слідчих, медиків та суддів – про це та інше на брифінгу розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич. На зустрічі з журналістами правоохоронець пояснив зміни до кримінально-процесуального кодексу України від 16 березня 2018 року.

Володимир Галевич каже, що діяльність правоохоронних органів і закладів охорони здоров’я регламентовані відповідним наказом МВС, міністерства здоров’я та Генеральною прокуратурою України. Відповідно до цього документу, передбачено чіткий перелік випадків, коли при смерті людини тіло направляється в морг для проведення судово-медичної експертизи.

- Коли є ознаки насильницької смерті або підозри на таку смерть, смерть, яка настала раптово або при нез’ясованих обставинах, смерть людини за місцем проживання. Проводиться судово-медична експертиза і тоді, коли особа померлого не встановлена.

У 2017 році до журналу єдиного обліку по Тернопільській області внесено 5288 фактів смертей, з яких 1296 потрапили до Єдиного реєстру досудових розслідувань і як результат – проводилася судово-медична експертиза та більш детальний аналіз тіла. У цьому році з 1241 смерті 25 відсотків, а це 310 випадків, також внесені до ЄРДР.

- Коли помирає людина дома, то той, хто виявив тіло, повинен повідомити заклад охорони здоров’я або Нацполіцію. На місце виклику виїжджають і поліцейські, і медики та разом оглядають тіло. Якщо ознак насильницької смерті нема, то проводити судово-медичну експертизу не потрібно. В цьому випадку лікарське свідоцтво про смерть видається на підставі висновку працівника поліції, завірене підписом медика. Уже з цим свідоцтвом родичі ідуть до РАЦС і отримують свідоцтво про смерть.

Володимир Галевич каже, що в КПК змін зазнала сама процедура призначення судово-медичних експертиз. Целише тоді,
коли у працівників поліції виникають сумніви щодо природної смерті людини. Лише в цьому випадку факт реєструється в ЄРДР і тіло направляють на СМЕ. Якщо раніше слідчий міг сам ініціювати проведення експертизи, то тепер це не можливо. Із внесенням змін працівник поліції повинен звернутися до слідчого судді з клопотанням про призначення судово-медичної експертизи.

- Слідчий чи прокурор звертаються в суд за місцем розташування територіального органу досудового розслідування. Суддя реєструє клопотання і впродовж п’яти днів приймає рішення про призначення СМЕ. Після цього ухвала йде в експертну установу.

Заступник начальника ГУНП області каже, що правоохоронці домовлялися з представниками суду про те, аби справи щодо розгляду клопотань на проведення СМЕ не затягувалися і розглядалися впродовж трьох днів.

Схожі статті