468×60
468×60

Омбудсмен перевірив інформацію про побиття затриманих на Тернопільщині

nacpoliciyaНещодавно в мережі з’явилась стаття https://m.censor.net.ua/…/mene_bili_strumom_ta_valtuvali_sh…, в якій автор висвітлює інформацію, про катування поліцейськими в Тернопільській області.

Так ось, усю інформацію, яка з’являлася на місцевих інтернет-ресурсах щодо ймовірних фактів катувань та жорстокого поводження з затриманими, перевірялась мною – поліцейським омбудсменом Тернопільської області Олександром Кушкою спільно з інспекцією по особовому складу управління кадрового забезпечення ГУНП.

Журналіст, яка писала матеріал про катування та побиття, жодних даних щодо фігурантів справ не вказала. Вона не відповідає на наші телефонні дзвінки та електронні листи. І це ускладнило нам пошук та перевірку викладених фактів.

Інспекції по особовому складу та мені довелося переглядати та вивчати усі службові розслідування 2016-2017 років й співставляти дані з статтею. А це чимала кількість матеріалів та інформації.
Я особисто промоніторив службові перевірки, проведені кримінальною поліцією ГУНП, управлінням кадрового забезпечення та всіма підрозділами нацполіції краю.

Аби прискорити пошуки, я впродовж тижня звертався до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Чернівецькій областях Володимира Шевченка, аби допоміг встановити осіб, потерпілих від рук поліції. І лише в четвер, 20 липня, він надав кілька прізвищ, відомих йому.

Отже, з п’яти наведених у статті випадків: по двох свого часу були проведені службові перевірки і факти побиття по них не підтвердилися. Одне розслідування триває, ще по двох матеріалах скарг не знайшли, але ми продовжуємо перевірку.

Робота в даному напрямку триває і детальнішу інформацію буде озвучено згодом, після повного вивчення всіх фактів.

P.S. Після закінчення службових розслідувань за фактом звернень громадян, щодо незаконних та неправомірних дій працівників поліції, усі матеріали передаються на вивчення в прокуратуру. Якщо прокурор не згідний з висновками розслідувань, він може внести відомості в ЄРДР та розпочати досудове розслідування самостійно. Також особа може безпосередньо звернутись до прокурора із скаргою на дії працівників поліції.

Інформація зі сторінки омбудсмена Тернопільської області

Схожі статті