468×60
468×60

Працівників ДПС навчали надавати першу домедичну допомогу

Як правильно підійти та надати першу домедичну допомогу постраждалому, як спинити кровотечу, що робити з травмованим до прибуття бригади швидкої, а також, як діяти при пологах – це та інше навчали поліцейських дорожньо-патрульної служби фахівці Тернопільського медуніверситету.

Ідея таких навчань виникла у заступника начальника обласного управління превентивної діяльності Олега Турлая.

Завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини ТДМУ ім. І.Горбачевського Арсен Гудима стверджує, що кожен поліцейський повинен знати та вміти надавати першу допомогу. Проте освоїти ці знання за чотири години важко. Тому інструктори зупиняються на найбільш розповсюджених ситуаціях. Не оминули викладачі і питань оснащення аптечки.

- Перша річ, яка їм потрібна, – каже Арсен Гудима, – стандартні гумові рукавички. Тому на навчаннях ми всіх ними забезпечили. Необхідно до прибуття швидкої підтримувати у постраждалого температурний режим. Ми рекомендуємо стандартні термопокривала. Обов’язково в аптечці повинні бути кровоспинні джгути та пристрої для вентиляції легень.

Медик переконаний, що сьогодні кожен, хто носить форму, чи то поліцейського, чи військового, чи іншого відомства, повинен вміти надати першу домедичну та психологічну допомогу. Ситуація на Сході України показала, що не всі знають, що і як робити при пораненнях.

Віктор Шацький, виконуючий обов’язки керівника ГО медичного загону спецпризначення «Білі Берети» радить в першу чергу запам’ятати для себе алгоритм надання допомоги, а саме, що за чим робити. Якщо його запам’ятати, то ніколи не зашкодиш, а знайдеш вихід з ситуації, що виникла. Знаючи і вміючи, голова відключається, а руки все роблять автоматично.

Найкраще запам’ятав та зрозумів, як надавати першу домедичну допомогу, як притримувати голову та перевертати потерпілого, поліцейський роти ДПС Андрій Мовчан. Чоловік під час навчань був у ролі постраждалого. Тому відчув на собі, що і як потрібно робити для порятунку.

Здобуті теоретичні знання правоохоронці будуть відпрацьовувати на практиці – на навчаннях з відтворенням реальних подій спільно з іншими екстреними службами.

Заступник начальника управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції України в Тернопільській області Олег Турлай каже, що відтепер поліцейський дорожньо-патрульної служби повинен виїжджати на будь-які виклики про вибух, пожежу чи аварію. Чергують вони і в складі груп швидкого реагування.

- В кожному службовому авто є аптечки, але для того, щоб їх укомплектувати більше, ми зустрінемося з представниками медуніверситету і централізовано закупимо все те, що потрібно для надання першої домедичної допомоги.

Основне правило, яке Повинні запам’ятати на навчаннях поліцейські – це те, що у них на допомогу часу інколи може бути обмаль. При критичній кровотечі людина йде з життя за дві-чотири хвилини. Якщо все зробити швидко та правильно, то травмованого можна врятувати у будь-якій ситуації.

Схожі статті