468×60
468×60

Міліціонери викрили групу телефонних шахраїв, які ошукали жителів Тернопільщини майже на мільйон гривень

Незважаючи на численні застереження працівників міліції, мешканці області протягом декількох місяців потерпали від телефонних шахраїв. Тривожні нічні дзвінки часто лунали у квартирах тернополян.

Незнайомий голос у слухавці повідомляв, що родичі співрозмовника стали винуватцями якогось злочину і аби уникнути відповідальності, потрібно сплатити чималі гроші. Перелякані люди без будь-яких вагань передавали кошти аферистам.

Тернопільські правоохоронці оперативно розпочали ряд заходів щодо припинення таких протиправних діянь злочинців. Працівники управління карного розшуку спільно з слідчими Тернопільського міського відділу внутрішніх справ встановили осіб, причетних до низки телефонних шахрайств. Під час чергової афери шахраїв викрили.

Цього разу від злочинних дій потерпів 65-річний мешканець обласного центру. До пенсіонера близько четвертої ранку зателефонував невідомий чоловік та, представившись працівником міліції, повідомив, що його син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду зі смертельними наслідками. Щоб уникнути відповідальності, потрібно заплатити чималу суму. Шокований почутим, батько одразу погодився на все. Зібравши заощадження, а це чотири тисячі доларів, він вийшов до під’їзду будинку та став чекати псевдоміліціонерів.

Через декілька хвилин у двір багатоповерхівки під’їхало таксі. З машини вийшов парубок, швидко забрав готівку та пішов назад до авто. Вже через декілька хвилин вони знову зателефонували жертві та зазначили, що даної суми буде замало, тому потрібно додати ще півтори тисячі.

На прохання батька зачекати до ранку, аби він міг зібрати таку суму, шахрай не реагував та вимагав винести гроші негайно. Навіть не побоявся прийти до дверей квартири. Коли чоловік пригрозив, що зателефонує до міліції та інших інстанцій, зловмисник перестав надзвонювати та стукати в двері.

Потерпілий подзвонив до міліції, але вранці, коли пересвідчився, що його син дома, а сам він став жертвою афери.

Цього разу безкарно зникнути шахраям не вдалося. Правоохоронці оперативно-розшуковими заходами встановили усіх співучасників злочинного діяння.

Як повідомив начальник управління карного розшуку Степан Яцух, під час розшукових заходів міліціонери встановили, що телефонні дзвінки надходили з пенітенціарного закладу, розташованого в сусідній області. План шахрайства придумали двоє засуджених за шахрайства та крадіжки чоловіків, які там відбували покарання. Лиходії розробили цілу схему видурювання коштів та залучили до співучасті своїх знайомих. Зловмисники самі телефонували своїм жертвам на мобільний чи стаціонарний телефон, а забирати гроші зголосилося ще декілька товаришів, які працювали таксистами у Тернополі.
Усі, як правило, з кримінальним минулим, тому не побоялись пристати на подібний злочин. Видурену готівку таксисти скидали на рахунки банківських карток ще однієї спільниці шахраїв – 28-річної тернополянки. У такий спосіб аферистам вдалося обманути чимало тернополян.

Правоохоронці встановили причетність аферистів до 9 фактів шахраювання, під час яких вони розжилися майже на мільйон гривень. Оперативники карного розшуку гарячими слідами затримали 22-річного співучасника злодіяння – водія таксі. Той саме збирався перевести видурені у пенсіонера гроші на банківський рахунок. Зловмисник у скоєному зізнався. Наразі він, згідно статті 208 КПК, затриманий. Встановили міліціонери й решту осіб, причетних до злочину.

Слідчі Тернопільського міськвідділу міліції розпочали кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального Кодексу України – шахрайство.

Усі банківські рахунки, на які надходили гроші, заблоковано. Наразі правоохоронці встановлюють причетність затриманого та його спільників й до інших подібних злочинів не тільки на Тернопільщині, а й в сусідніх областях. Триває слідство.

Схожі статті