468×60
468×60

Полювання на “довіру”: шахраї збагачуються коштом людей

1605714130-970Паніка та страх вимикають логіку і як результат – люди потрапляють в тенета шахраїв. Щодня до відділів поліції надходять повідомлення від жителів Тернополя та області про те, що вони стали жертвами шахраїв, втратили всі заощадження, товар чи цінні речі.

У пастці зловмисників опинилася тернополянка. Жінка розповідає, що одного з вечорів їй зателефонували. Невідомий представився працівником служби банку й повідомив, що хтось намагається зламати пароль до її картки, аби зняти всі кошти. Додзвонювач порекомендував одразу зателефонувати на “гарячу лінію” фінустанови. І саме це підкупило тернополянку.

“Я одразу так і зробила, бо всяке може бути. Зателефонувала в банк і автовідповідач мені подякував за звернення і сказав, що до мене зараз перетелефонують фахівці”.

У той проміжок часу, коли жінка очікувала на дзвінок з банку, їй подзвонили шахраї. Вони розповіли, що отримали звернення від неї, що розмова зафіксована, а з картки дійсно хтось намагався зняти гроші. Псевдооператори запропонували вихід із ситуації – виготовлення нової банківської картки з перерахунком туди усіх коштів.

“Власне я це зробила і лише потім до мене дійшло, що це були шахраї. Я одразу звернулася в кіберполіцію, написала заяву. Я зі своєї картки через систему банкінгу перекидала гроші туди, куди вони вказали. Я уточнила у них, що картки не бачу в системі, а вони відповіли, що вона з’явиться як тільки я перекину на неї гроші”.

Менеджер з комунікацій ПриватБанку Олександр Жильцов каже, що дійсно, коли на “гарячій лінії” багато дзвінків і немає вільних операторів, автовідповідач пропонує клієнту дочекатися дзвінка від оператора з багатоканальної лінії. Проте НІКОЛИ представник фінустанови не випитує конфіденційну інформацію, а якщо у вас виникли сумніви – блокуйте картку.

“Пам’ятайте, що при жодному телефонному дзвінку працівники банку не уточнюють ваші особисті банківські дані, не просять здійснювати будь-які операції, чи підтвердження в мобільному застосунку, чи динамічний пароль в смс. Якщо такий запит надійшов, це повинно одразу наштовхнути на думку, що спілкуєтеся з шахраями. Кладіть слухавку. Якщо ви вже здійснили якісь рекомендації шахраїв, блокуйте картку. Найкраща рекомендація при таких дзвінках – це зберігати пильність, в жодному разі не розголошувати жодних даних”.

Тернополянка, виконуючи рекомендації шахраїв, перерахувала на чужий електронний гаманець з кредитної картки усі гроші. Жінка стверджує, що якби знала алгоритм, за яким працюють справжні оператори фінустанови, на гачок аферистів не потрапила б. Тому вона рекомендує кожному власнику банківських карток ознайомитися з роботою “гарячої лінії” фінансової установи та методом спілкування з клієнтами.

Схожі статті