468×60
468×60

Чотири з половиною тисячі доларів десятикласник віддав вимагачеві за брехливі звинувачення

groshi1До працівників бучацької міліції звернулася мешканка райцентру із заявою про те, що невідома особа змусила її сина віддати чотири з половиною тисячі американських доларів. Як з’ясували правоохоронці, син заявниці потрапив у малознайому компанію, де познайомився з вісімнадцятилітнім раніше неодноразово судимим хлопцем.

Новий товариш запропонував юнаку затягнутися конопляною цигаркою. Десятикласник не відмовився, а вже наступного дня на його мобільний зателефонували.

Співрозмовник представився працівником міліції і рекомендував хлопцеві йти до райвідділу внутрішніх справ і дати пояснення щодо обставин злочину, пов’язаного з розповсюдженням наркотиків.

Через декілька хвилин неповнолітньому подзвонив новоспечений товариш і почав погрожувати спаленням хати та фізичною розправою за те, що школяр, начебто, здав його міліції. Погрози припинилися, коли мова зайшла про гроші.

Півтори тисячі доларів – такою була сума відкупу. Школяр погодився. Але це тільки посилило апетит вимагача. Розуміючи, що хлопець боїться і готовий на все, зловмисник через деякий час зателефонував вдруге. Цього разу сума відкупного була вдвічі більшою – три тисячі «зелених». Забираючи гроші, вимагач не забув викласти перед школярем свої «козирі» мовляв, в районі він – авторитет, і може вирішити все. Навіть натякнув, що це він залагодив кримінальну справу, тому й школяреві більше не телефонують з райвідділу.

У ході слідства з’ясувалося, що телефонний дзвінок з міліції, і кримінальне провадження – були продуманою схемою вимагача.

Як повідомив начальник Бучацького райвідділу внутрішніх справ Казимир Попіль, 16-річного хлопця виховує тільки мати. Батько декілька років тому загинув. Аби в майбутньому дати дитині освіту, жінка відкладала сирітську пенсію, обмінювала її на долари і віддавала синові на зберігання. Саме ці гроші приносив вимагачеві школяр.

Та коли вони закінчилися, син у всьому зізнався матері. Жінка за допомогою звернулася до правоохоронців.

Проведені слідчо-оперативні заходи вже за декілька днів позбавили «недоторканості» 18-річного «авторитета». Сьогодні він, згідно рішення суду знаходиться під вартою. Інкримінують йому частину другу статті 189 Кримінального кодексу (вимагання, вчинене повторно з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому). Карається таке злодіяння позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Як розповів Казимир Попіль, на момент вчинення злочину, підозрюваний мав непогашену судимість, бо відповідно до рішення суду, відбував умовний термін покарання за крадіжки та вимагання, вчинені напередодні.

Схожі статті