468×60
468×60

Правоохоронці встановлюють обставини інциденту в селі Гніздичне Збаразького району

policiaУ неділю, 3 лютого, в селі Гніздичне Збаразького району поблизу місцевої церкви виникла суперечка між жителями села на релігійному підґрунті,  яка переросла у штовханину. Причина – неузгодження часу проведення богослужінь.

Як встановили правоохоронці, на початку січня під час зборів 70 відсотків жителів села Гніздичне проголосували за перехід до Православної церкви України. Люди домовилися в майбутньому про почергове проведення відправ у місцевому храмі. Умов договору  дотримувалися два тижні. Проте у неділю, 3 лютого, через неузгодження часу проведення богослужінь між ними виникло непорозуміння.

Знаючи напружену ситуацію, охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників Збаразького відділення поліції. Ніяких спецпідрозділів поліції до несення служби у селі Гніздичне не залучали, оскільки вони виконують інші завдання, поставлені державою, виходячи з оперативної обстановки.

На місці інциденту правоохоронці вживали заходи, аби не допустити подальшого загострення ситуації та виконували свої обов’язки згідно із законодавством. Жодного застосування сили з боку поліції не було.

Окремі громадяни однієї з конфліктуючих сторін, за підтримки привезених немісцевих прихильників, почали шарпанину з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди. Внаслідок чого відбулася шарпанина.

Після сутички одна людина звернулася до медиків із скаргами на болі в голові. Лікарі швидкої надали йому меддопомогу.

Працівники поліції встановлюють обставини інциденту. Відомості за даною подією було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 ККУ – хуліганство. Проте після встановлення тяжкості тілесних ушкоджень одного з учасників інциденту, на підставі інформації, наданої поліції – медиками, слідчі перекваліфікували подію за статтею 125 ККУ.

Правоохоронці вкотре закликають громадян не порушувати громадський порядок, поважати віросповідання прихожан інших конфесій, діяти чітко в рамках законодавства та  домовленостей на рівні громад, і не маніпулювати функцією поліції.

Схожі статті