468×60
468×60

Запобігання та протидія домашньому насильству – тема зустрічі поліції та соцслужб Тернопільщини

Поліція та представники соціальних служб – це ті люди, які повинні першочергово виїжджати на повідомлення, що надходять на лінію “102″ щодо домашнього насильства. А вже після того, як даний факт підтверджується, вони змушені інформувати впродовж доби інші служби, на які покладені обов’язки щодо здійснення заходів по попередженню та протидії насильства.

Про механізми співпраці й взаємодії ювеналів та соцслужб говорили на нараді в Тернопільській облдержадміністрації.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника відділу дільничних офіцерів поліції ГУНП області Василя Дідуха, не завжди виклик та повідомлення про насильство знаходить своє підтвердження.

- Якщо взяти взагалі по області за 2019 рік, то нами поставлено на облік 2788 осіб, з яких 248 жінок. Знято з обліку 1973 особи, з яких 106 жінок. Всього на обліку на 1 січня 2019 року перебувало 2839 осіб.

Із вступом нового закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству” кількість звернень зросла, кажуть працівники ювенальної превенції. Це свідчить про те, що люди починають довіряти поліцейським і вірити у зміни на краще.

- Раніше законодавство не містило стільки обмежувальних та попереджувальних заходів. Там був штраф, потім громадські роботи або адмінарешт. зараз – це і терміновий заборонний припис, і обмежувальний припис, і програми для кривдників.

У 2018 році правоохоронці зареєстрували та задокументували 2842 адміністративних правопорушення за вчинення домашнього насильства. Одна п’ята кривдників, каже Ігор Івасів – інспектор Управління патрульної поліції в Тернопільській області, впродовж року вчиняють насилля повторно.

- За 2019 рік трішки ситуація по Тернополю покращилася. За січень ми отримали 191 виклик і склали 31 протокол. Можемо уявити, що буквально кожного дня складається протокол про домашнє насильство. Але повторність лише 10 протоколів.

Працівники національної поліції області приділяють увагу щодо попередженню вчинення домашнього насильства та недопущення вчинення кримінальних правопорушень на побутовому ґрунті.

Схожі статті