468×60
468×60

Поліцейські та нацгвардійці Тернопільщини можуть позапланово вакцинуватися від кору

boginje1У обласних засобах масової інформації з’явилася новина, що епідемія охопила військовослужбовців Нацгвардії Тернопільщини.

Військові й справді захворіли, але ситуація повністю контрольована і не носить характер епідемії, – зазначає начальник центру превентивної медицини ДУ «Територіального медичного об’єднання МВС України по Тернопільській області» Юлій Николин.

- На території області та міста склалася неблагополучна ситуація із захворюваності на кір. Захворювання поширилося і серед військових. Однак, це аж ніяк не слід вважати епідемією, – каже Юлій Володимирович. – На лікуванні зараз перебувають 7 військових, у частини з яких середня ступінь важкості, у решти – легкий перебіг хвороби.

З симптомами вірусного захворювання до медиків звернулося 12 нацгвардійців. Діагностували кір в одинадцяти з них. Через ситуацію з захворюванням відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді.

ЇЇ учасники зокрема вирішили прискорити процес вакцинації серед військовослужбовців та інших контактних осіб, а хворих по можливості відправити на лікування до найближчого військового госпіталю МВС. Однак, у зв’язку з тяжким перебігом хвороби (висока температура) пацієнти не підлягали транспортуванню та продовжили лікування в інфекційному відділені Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги.

- Поки частина бійців лікується, у військовій частині працівники центру  превентивної медицини провели необхідні організаційні протиепідемічні заходи,  – зазначає Юлій Николин. – Зокрема, у військовій частині Нацгвардії проведено вакцинацію проти кору. Відтак, ситуація щодо захворюваності на вірус  у військовій частині Тернополя контрольована.

Станом на 28 січня фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України в Тернополі зафіксував 256 випадків захворювання. Вірус надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, більше того, може жити в повітрі до двох годин після того, як інфікована людина залишила приміщення.

- Джерелом інфекції при корі є хвора людина, – пояснює Юлій Володимирович. – Кір є висококонтагіозним захворюванням: наприклад, в приміщенні знаходяться 10 осіб не щеплених від кору, а коли туди потрапляє людина з інфекцією, 9 осіб 100% заразяться. Вакцинація – єдиний спосіб захисту. Ліків від кору на даний момент не існує.

Відповідно до наказу МОЗ України, весь особовий склад і персонал МВС та Нацполіції віком до 30 років підлягають позаплановому щепленню. Вакцини закуплені за державний кошт, а щепитися можна в поліклініці лікарні ДУ «Територіального медичного об’єднання МВС України по Тернопільській області».

Громадянам, віком понад 30 років, які хочуть дізнатися, чи знаходяться вони у групі ризику, необхідно здати кров на аналіз імуноглобуліну G. За його допомогою можна перевірити, наскільки  організм захищений від інфекції кору.

Вакцинація не захищає від вірусу на 100%, проте значно зменшує можливість захворіти,  пом’якшує перебіг хвороби та знижує ризик виникнення важких ускладнень.

Схожі статті