468×60
468×60

Робота без права на помилку

Будь-яка необережність при дослідженні вибухонебезпечних предметів може вартувати життя.

Основними завданнями судових експертів-вибухотехніків Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України є дослідження вибухонебезпечних предметів та віднесення їх до категорії боєприпасів, вибухових пристроїв промислового та саморобного виготовлення, а також встановлення їх придатності для здійснення вибуху.

Крім цього, судові експерти-вибухотехніки центру спільно з інспекторами-вибухотехніками Головного управління національної поліції, виїжджають на спеціально відведений полігон, на якому проводять випробування об’єктів дослідження, шляхом їх підриву, за допомогою спеціальних пристроїв та штатних вибухових матеріалів.  Робота цих людей вимагає психологічної стійкості,  відповідальності й зосередженості.

-    Наприкінці 1996 року в Тернопільському експертно-криміналістичному центрі було створене вибухотехнічне відділення. У 2015 – під час реорганізації міліції в поліцію, дане відділення було перейменоване в відділ вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень, в якому проводять вибухотехнічні експертизи, – розповідає Тарас Судомир – начальник відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень Тернопільського НДЕКЦ МВС України

Тернопільську область обслуговує четверо фахівців-вибухотехніків. Експерти-вибухотехніки від початку року виконали 124 вибухотехнічних експертиз, дослідили 197 об’єктів. За результатами досліджень у полігонних умовах було знищено 185 вибухонебезпечних предметів.

-    Всі вибухотехнічні предмети, які надходять на дослідження, приходять до нас від слідчих підрозділів, які були вилучені на оглядах місць подій за різними фактами. Дослідження даних предметів проводять в лабораторних умовах за допомогою спеціальних засобів захисту – це бронежилети, шолом-каска.

Якщо немає у підрозділі на виконанні експертиз, це не означає, що у працівників не має роботи. Вони постійно вчаться, вдосконалюють свої вміння та навички, зокрема постійно ознайомлюються з будовою і конструкцією нових моделей вибухонебезпечних предметів сучасного виготовлення.

Схожі статті