468×60
468×60

Торгівля людьми – це не міф, а реальність

Трудова та сексуальна експлуатація, примушування до прос­титуції, примусове жебрацтво та втягнення у зло­чинну діяльність, використання в порнобізнесі й торгівля людьми з метою вилучення органів – усе це форми торгівлі людьми. За неофіційними даними в світі близько 4 мільйонів осіб що­року переправляються через кордони держав для викорис­тання в підневільній праці.

За словами Олександра Буняка – очільника відділу по боротьбі з торгівлею людьми в Тернопільсь­кій області, торгівля людьми одне з найбільш масових порушень прав і свобод людини. Саме тому у 2004 ро­ці був створений підрозділ боротьби з торгівлею людьми. До цього часу злочинами такого спрямування зай­малися працівники карного розшуку.

– Сьогодні у ввіреному мені відділі разом зі мною працює сім працівників. У чотирьох з них стаж роботи в поліції більше десяти років, ще у трьох близько п’яти. Усі вони знають свою справу і виконують її, – стверджує Олександр Буняк.

Оперативна робота, каже керівник відділу, всюди схожа, хоча є нюанси. На сьогодні більше з’явилося роботи з жертвами від торгівлі людь­ми, які поїхали за кордон, сексуальною та трудовою експлуатацією. Бо­ротися з цими фактами допомагають громадські організації, які на­дають медичну та фінансову допомогу жерт­вам. Працівники їздять на різноманітні конференції, де їх нав­чають, де вони обмінюються досвідом.

– Проституція – це проблема сус­пільства, яка існує ще з давніх часів. На мою думку, проституцію варто легалізувати та створити спеціальні заклади, в яких будуть працювати люди цієї професії, в яких будуть медичні карти, планові медогляди. Усе це необхідно для того, щоб споживачі даних послуг не переживали про хвороби та наслідки.

За інформацією Міжнародної ор­ганізації з міграції, за останні роки близько 400 тисяч українців виїхали за кордон з метою працевлаштування. З них більше 100 тисяч жінок потрапили в секс-індустрію країн-реципієнтів.

– Наші дівчата стараються виїжджати за межі області, щоб їх не впізнали. Якщо по Україні, то здебільшого їдуть на схід держави, аби там займатися проституцією. Знищити цей бізнес нереально, але при його легалізації, думаю, щезло б таке поняття, як сутенер.

На сьогодні Тернопільщина зай­має п’яте місце по викриттю злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Від початку року оперативники відділу задокументували 8 криміна­ль­них проваджень відповідно до статті 149 Кримінального кодексу України. Встановлені постраждалі особи. З ними працюють психологи, надається як фінансова, так і матеріальна допомога.

– Тернопільська область невелика, – каже Олександр Буняк. – Тому ми намагаємося при найменшій підозрі на злочин, реагувати на повідомлення, відпрацьовуємо будь-яку інформацію, документуємо та робимо усе можливе, аби викорінити дану проблему з нашого краю.

Правоохоронці стверджують, що в основному в трудове чи сексуальне рабство потрапляють молоді дів­чата від 20 до 35 років, приємної зовнішності. Проте трапляються ви­падки вербування і постарших жінок, які повинні працювати в борделях іноземних країн.

– Минулого року ми документували групу зловмисників, які шукали жінок старших 35 років. На зов­нішність вони не звертали уваги, пропонуючи роботу в борделі Поль­щі. Дівчат модельної зовнішності, як правило вимагають сутенери Турції та Еміратів. Чим симпатичніша дів­чина, тим більшу ціну та більший за­робіток отримують торговці людьми.

Складна економічна ситуація в державі, високий рівень безробіття, правова необізнаність громадян є ос­новними умовами розвитку рабст­ва у будь-яких проявах. Прагнучи кра­щої долі, люди їдуть за кордон шукати добру роботу, а шахраї використовують їх у власних цілях. Тому не завжди жертви торгівлі відверто розповідають про те, що з ними тра­пилося. Важче йдуть на контакт осо­би, які потрапили в сексуальне рабство.

– Якщо говорити про сексуальну експлуатацію, то в людей забирають документи, змушують займатися їх сексом з чоловіками, знімають це на камеру і потім під приводом шан­тажу повідомляють, що дане відео буде розіслане в те чи інше містечко. Таким чином заставляють дів­чат працювати та надавати сексуальні послуги.

Робота в поліції, пригадує Олександр, подобалася йому з самого ди­тинства. Незважаючи на те, що хлопець займався музикою – грав на ду­хових інструментах, а батьки пов’я­зували його майбутнє з мистецт­вом, він обрав шлях правоохоронця.

Після училища влаштувався на роботу у Лановецький райвідділі мі­ліції. Півтора року вів боротьбу з наркоманією та злочинами, пов’я­за­ними із цим.

Олександр зарекомендував себе старанним та відповідальним працівником і за деякий час поліцейсь­кому запропонували перейти у Головне управління Національної поліції в Тернопільській області у відділ по боротьбі з торгівлею людьми. В кінці 2016 року він очолив дану службу.

Працює у правоохоронному відомстві і дружина Олександра Буняка. Проте наразі вона перебуває в декретній відпуст­ці, доглядаючи за маленьким сином.

– Мій робочий день ненормований, але дружина розуміє та допомагає мені. Вона також поліцейсь­кий, тому їй не потрібно пояснювати, що невиконання наказу чи неякісна робота може мати негативні наслідки. А я, в свою чергу, жодного дня не шкодував, що обрав важку, але потрібну роботу.

На сьогодні проблема боротьби з торгівлею людьми (особливо жінками) стала надзвичайно актуальною для нашої держави. Україна, як і більшість країн Центрально-Східної Європи, вже має досить тривалий сумний досвід втрати значної кількості жінок і дівчат, вивезених з її території за кордон, де вони стають жертвами різноманітних методів та форм експлуатації, найпоширенішою з яких є примушення до заняття проституцією.

Негативний вплив від торгівлі людьми полягає ще й у поширенні ве­неричних захворювань, СНІДу, фор­муванні моральної деградації та від­чуженості особистості, втрати родинних зв’язків, зруйнуванні суспільної моралі, небезпечному «звиканні» громадської свідомості до негативного явища, поширенні депресивних синдромів та суіцидальних тенденцій, зростанні агресивності та жорстокості.

Торгівля жінками сприяє знищенню генофонду української нації, оскільки злочинними угрупованнями втягуються у проституцію лише фізично здорові та привабливі дівчата.

Якщо ви стали жертвою торговців людьми, то, відповідно до закону України «Про протидію торгівлі людьми», маєте право на допомогу від держави:
– безкоштовне медичне обстеження і лікування;
– допомогу у відновленні документів;
– отримання психологічної, соціальної, правової та іншої допомоги;
– сприяння у професійній підготовці та працевлаштуванні;
– одноразову матеріальну допомогу.

Повідомити про злочини, пов’я­зані із торгівлею людьми можна за номерами телефонів:
– відділ по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Тернопільській області – (0352) 27-14-02;
– відділ сім’ї та молоді Тернопільської ОДА (0352) 52-25-70;
– громадська організація ТМЖК «Відродження нації» (0352) 52-39-52;
– національна Гаряча лінія з про­тидії торгівлі людьми та консульту­вання мігрантів 0800 – 505-501 або на номер 527.

Схожі статті