468×60
468×60

У Тернополі прикрили групу, яка продавала людей у сексуальне рабство

Від трьох до шести тисяч доларів в місяць – таку зарплату пропонували двоє тернополян дівчатам, які погоджувалися працювати за кордоном. Оголошення про пошук кандидатів роботодавці розмістили на сайтах в соцмережах. Єдина вимога – претендентки повинні бути приємної зовнішньості та віком до двадцяти п’яти років.

Дане оголошення зацікавило працівників відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми в Тернопільській області. Керівник відділу Олександр Буняк каже, що вони почали документувати діяльність цих роботодавців ще з жовтня минулого року.
У ході перевірок з’ясувалося, що дует займався торгівлею людьми.

Нелегальний бізнес в обласному центрі облаштувало двоє знайомих – двадцятирічний чоловік та двадцятиоднорічна жінка. Обоє – студенти одного з місцевих вишів.

Вони через мережу інтернет шукали бажаючих працювати у Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах, а саме в місті Дубаї.

Спілкувалися в соцмережах. Про роботу розпочинали говорити лише після того, як дізнавалися, що кандидати перебувають у складних матеріальних умовах – мають на вихованні дітей, хворих батьків та інші фінансові проблеми. Лише після цього роботодавці пояснювали суть роботи. Обов’язковою вимогою була надіслана фотографія та копія паспорту.

Коли дівчата погоджувалися з усіма умовами, роботодавці починали готувати документи на виїзд. Вони брали на себе усі фінансові витрати на виготовлення паспортів, віз, купівлю авіаквитків. Ці гроші, як стало відомо уже у ході перевірки, а це близько чотирьохсоот доларів, їм повертали іноземні замовники.

Куди саме мали їхати дівчата, визначали самі “покупці” живого товару. Їм в ОАЕ та Туреччину тернополяни відправляли фотографії і замовники повідомляли, яка працівниця і кому потрібна. За дівчину, яка підходила для виїзду у Туреччину, роботодавець отримував від 500 доларів до тисячі, а за Дубаї – від тисячі до двох тисяч умовних одиниць.

У місяць українська повія заробляла приблизно 12 тисяч доларів. Половину забирав господар, а половину видавав, як зарплату.

Олександр Буняк каже, що на вудочку тернопільських торгівців людьми потрапило дві дівчини – з Тернополя та Львова. Спочатку вони погодилися на усі умови, але згодом злякалися і вирішили звернутися за допомогою до правоохоронців.

15 лютого дівчата мали вилітати на роботу з аеропорту “Київ”, але їм не дозволили це зробити працівники департаменту боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми, тернопільські оперативники й представники державної прикордонної служби України.

Уже в Тернополі правоохоронці провели санкціоновані обшуки під процесуальним керівництвом прокуратури у помешканнях самих роботодавців. У них вилучили мобільні телефони з переписками, комп’ютерну техніку, записники, флешки, гроші, отримані від незаконного заробітку та копії паспортів завербованих дівчат.

За попередньою інформацією, злочинний дует уже встиг відправити за кордон близько п’яти дівчат. У ході слідства стало відомо, що у сітку торгівців людьми потрапили жінки з Хмельниччини, Рівного, Вінничини та Запоріжжя.

Тернопільський дует затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу та оголошення підозри за статтею 149 частина 2 Кримінального кодексу України – торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини. Правоохоронці пропонуватимуть тримання під вартою. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Схожі статті