468×60
468×60

Вандалів, які руйнували надмогильні пам’ятники, піймали правоохоронці Тернополя

Бронзові портрети з надмогильних плит, різні вироби та предмети з кольорових металів викрадали невідомі з могил на Микулинецькому кладовищі. З надгробку молодої дівчини вандали зняли метеликів, жайворонка та пензлики з квітами. Вартість цих виробів, кажуть родичі, більше восьми тисяч гривень.

За словами Степана Яцуха, заступника начальника ГУНП в Тернопільській області, перші заяви від жителів Тернополя про пошкодження плит до поліції надійшли ще на початку лютого. Слідчо-оперативна група та працівники карного розшуку почали відпрацьовувати територію та зайнялися пошуками вандалів.

Вийти на слід підозрюваних вдалося за деякий час. Поціновувачі кольорових металів повернулися на місце злочину. На гарячому їх піймали оперативники.

Як з’ясувалося у ході перевірки, викрадачі – двоє місцевих жителів, 1986 та 1982 років народження. Вони неодноразово потрапляли в поле зору правоохоронців. Один з них 15 років відбував покарання у місцях позбавлення волі за розбої та крадіжки. Інший також судимий за майнові злочини.

У чоловіків вилучили знаряддя, з яким вони ходили на промисел – це фігурна викрутка та невеличка сокирка. Окрім цього в підозрюваних було три портрети з пам’ятників. Решту викрадених речей вони продали невідомим. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною першою статті 297 ККУ – наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого.

Слідчі перевіряють причетність вандалів до скоєння інших злочинів, а також звертаються до мешканців міста та області, зголошуватися, якщо на могилах рідних та друзях вони виявили пошкодження могил чи відсутність предметів з кольорових металів.

Повідомити про злочин можна на лінію “102″ або за номерами телефонів 27-11-70, 27-12-58, (097) 110 99 32.

Схожі статті