468×60
468×60

Тернопільські поліцейські перекрили канал надходження на “чорний ринок” сильнодіючих лікарських препаратів

Масштабну спецоперацію із затримання торговців сильнодіючими медичними препаратами оперативники поліції Тернопільщини із залученням спецпідрозділу КОРД, під процесуальним керівництвом Тернопільської місцевої прокуратури провели оперативники управління боротьби з незаконним обігом наркотиків. Двох сімейних лікарів, раніше неодноразово судиму наркозалежну чортківчанку та таксиста підозрюють у реалізації засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку.
-Два роки ми проводили документування злочинної діяльності цих осіб, – розповів керівник управління протидії наркозлочинності ГУНП в Тернопільській області Михайло Димида. – Наразі оперативні заходи тривають, адже маємо ще чимало запитань до фігурантів цього кримінального провадження.
У 2015 році співробітники управління протидії наркозлочинності отримали оперативну інформацію про те, що жителька Чорткова реалізовує у Тернополі медичні препарати Соннат і Димедрол – таблетки, що підсилюють дію наркотиків, відпускаються тільки за рецептами в обмеженій кількості. Було зрозуміло, у цьому наркобізнесі в раніше судимої чорківчанки мають бути спільники. І на їх слід поліцейські вийшли. Причетними до кримінального збагачення виявилися двоє сімейних лікарів з Чорткова. Спочатку медики лише продавали спільниці рецепти, отримуючи по 200 гривень за кожен «папірець», а згодом один із ескулапів вирішив й сам торгувати таблетками, – так навару виходило значно більше.
До наркозалежних покупців товар доходив з величезною накруткою.
Приміром, якщо вартість упаковки медичного препарату в аптеці – сто гривень, то на чорному ринку одна таблетка вартувала сімдесят гривень. Коли бізнес був налагоджений, чортківчанка, шукаючи нові канали збуту, залучила до справи тернопільського таксиста.
Попередньо відомо, рецепти горе-медики виписували на осіб, котрі або за кордоном, або похилого віку, або навіть немає в живих.
Зі слів Михайла Димиди, під час санкціонованого обшуку в одного з лікарів було знайдено та вилучено майже тисячу таблеток препаратів Соннат, Димедрол, Фенозепам, Гідазепам, медичні картки пацієнтів, куди, вочевидь, і вписувалися схеми прийому цих лікарських засобів, десять готових рецептів, лікарську печатку, банківські картки та 12 тисяч гривень. У будинку спільниці, окрім 50 таблеток, готових до реалізації, також знайдено 20 кілограмів макової соломки, 15 грамів опію, посуд для виготовлення наркотиків та 9 тисяч гривень, здобутих злочинним шляхом. В тернопільського таксиста вилучено 204 таблетки та 6600 гривень. Ще один лікар тримав у себе вдома медичні карти пацієнтів та лікарську печатку. Загальна вартість вилучених медичних препаратів за цінами «чорного ринку» становить сто тисяч гривень.
45-річній чортківчанці оголошено підозру за частиною 3 статті 321 Кримінального кодексу та обрано міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Вирішується питання про оголошення підозри та обрання міри запобіжного заходу її спільникам.

Схожі статті