468×60
468×60

У Тернополі зібралися правники дев’яти країн світу

Представники дев’яти країн Європи приїхали до Тернополя. Мета зустрічі – обмін досвідом в рамках Міжнародної науково-практичної конференції “Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід”.

Фахівці наукових та юридичних шкіл Польщі, Словаччини, Чехії, Німеччини, Люксембурга, Білорусі, Ізраїля, Литви та інших країн зібралися у нашому обласному центрі, аби розказати про власний досвід і почути те, чого досягли сьогодні українські правники.

- В нас в державі проводяться грандіозні та масштабні реформи, а зокрема в сфері права. Тому нам не обійтися без досвіду тих країн, які уже в себе побудували дієві правові системи, – каже декан юридичного факультету ТНЕУ Сергій Банах. – Ми розповідаємо про наші здобутки та досягнення, а паралельно вчимося та намагаємося втілювати в життя і досвід європейських юристів – наших колег.

Сергій Банах переконаний, що українська юридична освіта потребує нових ідей, нових підходів та стандартів. Ті зміни, які вже відбуваються у сфері правової освіти, свідчать про те, що необхідність реформ побачили на всіх рівнях.

- Критично заявляти про зміни не можна. Потрібно все робити поступово, потрібно вдосконалювати систему. В першу чергу – це ввести практичну складову в навчальний процес у вишах. Недостатньо правової освіти надають і школи. На це також потрібно звертати увагу. Коли ми викладатимемо дітям виключно теорію, то хороших фахівців та успішних практиків з них не вийде. Вони не стануть успішними ініціаторами змін, які так необхідні сьогодні нашій державі.

Теорія без практики існувати не може. В цьому переконана адвокат з більш як тридцятилітнім стажем, голова Тернопільського відділення спілки адвокатів України Людмила Семененко. Саме адвокати-практики на таких конференціях діляться власним досвідом та розповідають і пояснюють те, про що в книжках не написано.

- У народі кажуть, де є два юристи, там присутні три думки. Дві ідентичні справи у судах можуть бути суддями вирішені кардинально по-різному. Такі конференції показують і вчать, як правильно працювати, як правильно приймати рішення і що для цього потрібно, – каже Людмила Семененко. – До нас довели європейський досвід, але це не означає, що ми все повинні стовідсотково повторювати і приймати аналогічні закони. Ні. Ми повинні взяти почуте до відома і подивитися, як воно лягає під наші закони.

Адвокати-практики стверджують, їхня професія не є легкою. Це ціла наука. Запорука хорошого адвоката – це знання законодавства та бажання допомагати людям. І не важливо чи це потерпілий, чи порушник закону. Право на захист мають усі громадяни України.

- Адвокат повинен бути і хорошим психологом, і співрозмовником. Ми уже на практиці вчимося, як правильно себе вести в тій чи іншій ситуації, як правильно ставити питання. Хороший адвокат завжди зможе допомогти, – переконана голова Тернопільського відділення спілки адвокатів України.

Великі сподівання покладає на конференцію і координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Литви Вайдотас Верба. Він стверджує, що представники місії ОБСЄ завжди і всюди підтримують будь-які реформи та зміни, якщо вони несуть покращення для країни. І не важливо чи це маленьке містечко, чи місто-мільйонник.

- Все потрібно змінювати одночасно. Немає бути такого, що спочатку зробимо одне, а потім мінятимемо інше. Систему потрібно налагоджувати та реформувати всю й одразу. Починати з конституційної реформи і закінчити реформою судів та юридичної освіти, – розповідає Вайдотас Верба.

Посол стверджує, що для ОБСЄ важливе будь-яке партнерство. Основна вимога – зацікавленість та професіоналізм колег. А ці риси тернопільським правникам притаманні.

- Реформи відбуваються. Я думаю, що реформа судової системи необхідна усім. Закон та верховенство права – це те, з чого все починається. Європа – це закон, Європа – це верховенство права. Європейські принципи та цінності повинні стати взірцем для інших країн.

Організатори конференції сподіваються почерпнути від своїх європейських колег досягнення та позитив, який уже успішно працює в їхніх державах.

Схожі статті