468×60
468×60

Тернопільський тренер-інструктор ФСТ “Динамо” Тетяна Копчак – дворазова чемпіонка України зі сноубордингу

2017 рік – став роком здійснення мрій та поставлених цілей для тернополянки Тетяни Копчак. Багаторазова призерка чемпіонатів України цього року у Буковелі два дні поспіль виборювала перші місця і повернулася додому, як дворазова чемпіонка України. Окрім цього дівчина виконала нормативи для отримання звання майстра спорту України зі сноубордингу.

А починалося все зі спортивної школи “Екстрим”. Сюди семирічна Тетяна прийшла навчатися кататися на роликах та лижах. Одного дня дівчина вирішила випробувати, як це стояти на скейті. Саме в цей момент її помітив директор спортшколи і запропонував спробувати свої сили на сноуборді.

І от уже тринадцять років поспіль дівчина тренується, змагається та не розлучається з дошкою для катань. Мрія Тетяни – потрапити на зимові олімпійські ігри з цього виду спорту. Тому кожну вільну хвилину витрачає на фізичну підготовку.

- Сноубординг – екстремальний вид спорту. Він не з легких, – розповідає Тетяна. – Треба завжди себе підтримувати у формі і літом, і взимку. Коли немає снігу, ми тренуємося в спортивному залі, тренуємо ноги. Сноубординг вимагає фізичної підготовки та витривалості. Ну і звичайно потрібно вміти тримати рівновагу.

Влітку спортсмени-сноубордисти тренуються на батутах, катаються на скейтах та роликах, плавають. Одна з основних вправ – це присідання та стрибки. Сильні ноги – запорука хорошої їзди.

- Перед тим, як потрапити на змагання вищого рівня, ми повинні пройти перевірку на фізичну готовність. До нас приїжджає тренер збірної України і ми всі нормативи здаємо йому. Уже він вирішує, хто готовий представляти Україну на високому рівні.

Тетяна Копчак каже, що батьки одразу підтримали її вибір. Вони завжди допомагали та вболівали за свою доньку незважаючи на те, що даний вид спорту не є дешевим.

- Сноубординг – один з дорогих видів спорту. Не дешева екіпіровка, починаючи від сноуборда, а закінчуючи рукавицями. Для занять сноубордингом потрібно мати взуття, кріплення, шоломи та окуляри. Самостійно доводиться оплачувати і тренувальні збори, які відбуваються у Буковелі чи в Австрії.

Пам’ятає Тетяна Копчак і свої перші великі змагання. Це міні-олімпіада – європейський олімпійський фестиваль серед юнаків. Щоб потрапити на нього, потрібно було отримувати високі бали та місця на міжнародних змаганнях. Тоді від України пройшло 2 дівчини та 3 хлопця. Тернополянка перебувала у їхньому складі.

Сьогодні Тетяна Копчак студентка третього курсу ТНЕУ. Нещодавно вона представляла свій виш у Казахстані на Всесвітній універсіаді. Через постійні тренування дівчині довелося перевестися на заочну форму навчання. Залишати спорт наразі вона не збирається і тренується щодня. Окрім цього дівчина працює й тренером-інструктором обласного фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» у Тернополі.

Тетяна каже, що часу на особисте життя наразі не вистачає. Про нього подумає уже після того, як отримає диплом.

За словами спортсменки, сноубординг з кожним роком стає все популярнішим видом спорту не лише в Україні, але й в Тернополі. Проте єдина проблема – це відсутність хороших тренувальних баз. Найкраще для сноубордистів підходять гірські умови з відповідним кліматом та природними гірками.

Схожі статті