468×60
468×60

Правоохоронці розшукують обдурених вкладників ТОВ “Хелікс Кепітал Україна”

Про криміногенну ситуацію на Тернопільщині під час зустрічі з журналістами розповів начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. За його словами, за останніх два тижні вдалося зробити чимало.

Оперативники затримали дві групи квартирних злодіїв зі Львова та Вінниці, які промишляли на території нашого обласного центру. Чекають на рішення “Феміди” й близько десяти серійних майнових злочинців. Не припиняють правоохоронці працювати й в напрямку зменшення кількості шахрайств.

- Ми продовжуємо реєструвати випадки телефонних шахрайств з місць позбавлення волі. Я неодноразово казав і ще раз повторюю, не потрібно вірити дзвінкам від незнайомих людей – це все промисли шахраїв, які втираються у довіру, випитують особисту інформацію про банківські картки або просять гроші, представляючись правоохоронцями. Будьте обачними, бережіть свої гроші і не довіряйте незнайомим.

Найбільше журналістів цікавила доля “Хелікса”, його оранізаторів та ошуканих вкладників. За словами головного правоохоронця краю, у поле зору поліцейських ця компанія потрапила ще на початку року. Слідчі ще 18 січня 2016 року відкрили кримінальні провадження за частиною 4 статті 190 ККУ – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою та частиною 2 статті 209 ККУ – легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом щодо ТОВ “Хелікс Кепітал Україна”.

- На той час у нас не було жодного звернення від людей, які вкладали гроші у це товариство. Ми розуміли, що ця фінансова піраміда довго не житиме і почали документувати діяльність керівного складу, проводили негласні слідчі дії. Розслідування проводило наше слідче управління, супроводжувала справу СБУ під наглядом прокуратури.

Перші скарги від обдурених клієнтів почали надходити влітку. Станом на 1 грудня правоохоронці прийняли заяви від сімнадцяти потерпілих, які оцінили збитки майже в три мільйони гривень. Після затримання керівників “Хеліксу”, кількість ошуканих за останніх 3 дні збільшилася ще на 20.

- Раніше затримати організаторів фінансової піраміди ми не могли, бо хотіли, щоб усі троє перебували на території України. Коли така нагода з’явилася, ми втілили задумане. Ми провели обшуки у Києві, у Хмельницькому, по місцях проживання злочинців. Вилучили автомобілі, арештували близько 30 рахунків, квартири, будинки та цінні речі.

Наразі керівник піраміди вніс 5 мільйонів застави і вийшов на волю. Він знаходитиметься під домашнім арештом і його пересування відстежуватимуть за допомогою електронного засобу. Двоє інших учасників перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Олександр Богомол звертається до всіх, хто став жертвою шахраїв, зголоситися. Повідомити інформацію можна за номером телефону чергової частини – 27-11-70.

Мешканці віддалених населених пунктів чи інших областей можуть звернутися у місцеві відділи чи відділення поліції або письмово на ім’я начальника ГУНП в Тернопільській області за адресою м. Тернопіль вул. Валова, 11.

Схожі статті