468×60
468×60

Встановлення GPS-трекерів – один із засобів збереження авто

Сорок вісім крадіжок автомобілів зареєстрували правоохоронці за 8 місяців цього року в Тернопільській області. 29 з них – у самому обласному центрі. Незаконне заволодіння транспортними засобами – один із найпоширеніших злочинів в Тернополі. Методика угонів також різноманітна.

За словами оперуповноваженого управління кримінальної поліції ГУНП в Тернопільській області Тараса Редькви, автомобілі старіших класів, видів та марок – це спосіб підбору ключа, зламу серцевини та інші. Сучасні автомобілі – іномарки престижного класу відкривають шляхом сканування авто та перепрошиванням бортового комп’ютера.

За словами правоохоронців, у багатьох випадках власники автотранспорту самі провокують злочинців – забувають зачинити вікно, залишають в салоні цінні речі, паркують машини у неналежних місцях або нехтують елементарними правилами захисту авто. Один з виходів із ситуації – це встановлення системи GPS-навігації.

Ця система встановлюється приховано, – каже начальник Управління поліції охорони в Тернопільській області Олег Іващенко. – Це дає змогу контролювати, де пересувається автомобіль. В цій системі можна встановити кнопку тривожного виклику. При її натисканні наряди поліції охорони приїжджають за 3-5 хвилин до місця скоєння злочину.

Встановлене в автомобілі обладнання приймає сигнали з GPS-каналів та супутників. Тому автовласник може спостерігати і контролювати свій транспорт з будь-якої точки. Для цього потрібно лише знати пароль та мати доступ до Інтернету.

- Система Глобус-М дозволяє здавати автомобіль під охорону. Якщо зловмисник спробує викрасти автомобіль, то на пульт надійде сигнал тривога. Ця система дає змогу повністю контролювати переміщення автомобіля – від заведення замка запалювання до його вимкнення, – стверджує Олег Іващенко.

Технічні можливості системи дають змогу використовувати її як на приватних автомобілях, так і на транспортних засобах юридичних осіб. Розміри пристрою невеликі і його можна заховати в будь-якому місці авто.

Володимир Слідзевич – заступник начальника центру технічної охорони Управління поліції охорони в Тернопільській області розповідає, що це може бути як мотор чи в районі мотору, так і в салоні авто – під торпедою, в якомусь прихованому місці. До нього підключаються 2 антени, які дають доступ до супутників. Чим більше їх, тим легше відстежити авто.

Можна встановити в автомобілі і кнопку «Термінового виклику поліції», яку водій натискає у критичній ситуації. На «тривогу» миттєво реагує наряд групи реагування Управління поліції охорони в Тернопільській області, а це – троє поліцейських, забезпечених вогнепальною зброєю, спецзасобами та спеціальним автотранспортом. По Тернопільській області цілодобово чергують 12 нарядів поліції охорони.

Якщо ви стали жертвою викрадення власного автомобіля, негайно телефонуйте до працівників поліції, зазначте основні характеристики свого авто, державні номерні знаки та особливі прикмети. За допомогою вашої оперативності працівники поліції зможуть розшукати автівку і притягнути до відповідальності викрадача.

Схожі статті