468×60
468×60

Тернополяни стають дисциплінованішими, але роботи ще вистачає, – інспектори патрульної поліції

О сьомій ранку приїзд на базу, короткий інструктаж, шикування, перевірка стану здоров’я, отримування зброї та спецзасобів – саме так розпочинається робочий день працівника патрульної служби поліції. Після цього вони очікують на повернення зі зміни своїх колег. При передачі автівки приймаюча чергування сторона перевіряє транспорт на справність та наявність у ньому всіх необхідних речей. Далі – виїзд на визначений квадрат патрулювання.

- Кожен має свій квадрат,який охоплює певний район, – розповідає інспектор патрульної поліції Ігор Козак. – Сьогодні ми працюємо в межах центрального ринку.

Ігор Козак каже, що район центрального ринку один з найбільш проблематичних. Тут багато транспорту, пішоходів і, звичайно, порушників. Не всі водії та пішоходи дотримуються правил дорожнього руху. Проте з появою на дорогах обласного центру нових патрульних, ситуація поступово налагоджується.

- Судячи з кола мого спілкування, люди стали обережнішими, стали боятися штрафів, стали більше переходити дороги в відведених для цього місцях, але загалом, ще є багато над чим працювати.

Відповідати за власні порушення бажаючих мало. Інколи зауваження люди сприймають злісно, мотивуючи тим, що завжди так робили і ніколи нічого за це не було, ніхто не прискіпувався. Поліцейські кажуть, що мешканці голосно кричать про усунення проблеми, хоча самі для цього нічого не роблять – вони бачать чужі помилки, а на свої уваги не звертають.

Порушники починають переживати лише тоді, коли на горизонті з’являються патрульні. Усним попередженням відбулася водій позашляховика. Жінка припаркувала автівку на тротуарі. Вона заявила, що вперше так зробила, бо мусила забрати передачу. Пообіцяла в майбутньому не порушувати закон.

- Дуже добре, що таких карають, – каже перехожий Леонід. – Заїхали на тротуар, людина не може перейти. Я вважаю штрафи – це нормально та правильно і роботу патрульних оцінюю позитивно. Зараз тротуари свобідні, можна пройти.

А от водієві іншого авто пощастило менше. Він, крім того, що заплатив паркувальнику за стоянку у недозволеному місці, ще й отримав постанову від поліцейських. За неуважність чоловікові доведеться заплатити штраф.

- Порядок має бути, ато обнагліли. Знак стоїть, а водіям всеодно, не дивляться на знак, ставлять машину і йдуть. Автобус де має стояти? На проїжджій частині? – обурений тернополянин Михайло.

Євген Алтунін, інспектор патрульної поліції стверджує, що чіплятися без причини до людей не буде жоден патрульний. Їхнє завдання – працювати згідно закону і в рамках компетенції Національної поліції.

- Другий місяць несення служби і кожна людина по різному реагує на нас – одні дякують, хвалять, а інші – скаржаться. Для всіх добрими бути не можна.

Поліцейські кажуть, що найменше порушують правила ті, кого все-ж-таки піймали патрульні і довелося заплатити штраф. У нашому суспільстві, каже інспектор батальйону управління патрульної поліції міста Тернополя Вікторія Зарічна, люди воліють вчитися на власних помилках, ніж взагалі не порушувати.

- Звертаюся до пішоходів, щоб були уважними і переходили дорогу у відведених місцях. Ви рівноцінні учасники дорожнього руху з водіями. Коли стається неприємність, завжди думають на водія транспортного засобу, хоча пішоходи створюють таку саму небезпеку. Тернополяни, думайте про себе і про водіїв, не поспішайте жити!

Схожі статті