468×60
468×60

Триває досудове розслідування щодо керівника лікарні, який спокусився на 200 тисяч гривень хабара

Досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою тернополянина про вимагання одним із керівників медзакладу неправомірної вигоди триває.

Нагадаємо, 11 лютого 2015 року слідче управління Головного управління Національної поліції в Тернопільській області розпочало кримінальне провадження проти керівника одного з медзакладів Тернопільщини за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

В середині грудня 2014 року директор приватного підприємства звернувся до очільника медзакладу з питань продовження договору оренди приміщення площею 135,3 кв.м., яке знаходиться на балансі комунального закладу.

Під час розмови з підприємцем підозрюваний поставив вимогу передати йому неправомірну вигоду в розмірі 10 000 доларів США за безперешкодне здійснення  своєї господарської діяльності в орендованих приміщеннях. А також погрожував, у випадку невиконання його вимоги, достроково розірвати діючий договір оренди нежитлових приміщень.

Підприємець вимушений був погодився на злочинні вимоги і повідомив, що неправомірну вигоду він йому передасть, як тільки збере кошти.

17 квітня “учасники справи” домовилися, що гроші підприємець повинен передати його знайомій в одному з банків, яка в подальшому внесе їх на його власний розрахунковий рахунок.

17 квітня 2015 року підозрюваного затримано в порядку статті 208 КПК України, за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. Після цього його через погіршення стану здоров’я, знову госпіталізували у реанімаційне відділення із діагнозом рецидивний стан після перенесеного інфаркту міокарда.

Покази підозрюваний давати відповідно до статті 63 Конституції України відмовився.

Впродовж 19-26 квітня 2015 року підозрюваному вручались судові повістки про необхідність явки в Тернопільський міськрайонний суд для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу. Але він не з’являвся.

Від лікування у медичному закладі Тернополя підозрюваний відмовився та 26 квітня самовільно залишив його.

Чоловіка затримали правоохоронці в с. Солонка Львівської області при спробі залишити межі України на реанімаційному автомобілі, орендованому у приватній клініці м. Черкас. Зі слів підозрюваного, він їхав на обстеження в лікувальний заклад м. Штудгард (Німеччина).

Від оперативного лікування в Україні хворий категорично відмовлявся.

При чергових спробах вручити судові повістки про явку в суд для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу потерпілий завжди скаржився на погіршення стану здоров’я.

Враховуючи стан здоров’я підозрюваного, досудове розслідування у кримінальному провадженні припинялося та відновлювалося неодноразово.

Підозрюваний категорично відмовляється від аналогічного лікування, яке згідно висновку консиліуму лікарів, може бути проведене в Україні.

На зустрічі з журналістами правоохоронці оприлюднили тепер уже розсекречене відео моментів вимагання та передачі неправомірної вигоди. Слідство продовжується.

Схожі статті