468×60
468×60

Підсумки роботи за рік підбили правоохоронці Тернопільщини

На 30 відсотків в порівнянні з минулим роком зросла злочинність на Тернопільщині, – про це на прес-конференції повідомив виконуючий обов’язки начальника обласного управління Національної поліції Олександр Богомол.

Причина – кращий підхід до реєстрації злочинів. Якщо раніше правоохоронці вносили у відомості не усі повідомлення про порушення, то тепер все змінилося. Будь-яка інформація, надана мешканцями краю, повинна бути зареєстрована та опрацьована.

- Особовий склад націлений на те, щоб не допустити укриття злочинів. Разом з тим на Тернопільщині реєструється чимало крадіжок і пограбувань. Цього року в області зафіксовано 21 вбивство, два з яких ще в роботі, 14 осіб зникли безвісти, зареєстровано 29 тяжких тілесних ушкоджень, але не розкрите лише 1.

Невтішна ситуація, каже Олександр Богомол, і з дорожньо-транспортними пригодами. Причини різні, але одна з них – зменшення майже втричі правоохоронців, які контролюють правила дорожнього руху.

- Дорога не прощає помилок – там є винні та потерпілі. Цього року на автошляхах області трапилося 405 автопригод з потерпілими, в яких 78 людей загинуло, а 502 отримали тілесні ушкодження. Правоохоронці краю зареєстрували 2200 водіїв, які сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння.

Не вичерпали себе і міжконфесійні конфлікти на півночі Тернопілля. Там і досі люди сперечаються щодо права проведення богослужінь різними конфесіями. Керівник поліції звертається до прихожан не ділити церкву та територію, а домовитися про черговість відправ.

Розслідують правоохоронці і конфлікт на Лановеччині. Громада веде боротьбу з агровиробником, власником свинокомплексу. Відповідно до звернень обох сторін, правоохоронці відкрили кримінальні провадження. Триває перевірка як однієї, так і іншої сторони.

Пояснив очільник обласного управління Національної поліції і ситуацію навколо розслідування справи за статтею 155 ККУ за фактом вчинення статевих зносин з особою, яка не досягла статевої зрілості. У ході слідства стало відомо, що неповнолітні дівчата видавали себе за сімнадцятилітніх. З Івано-Франківська вони вирішили поїхати до Полтави, але на два дні заїхали до нашого обласного центру. Навіть при тому, що одна з мама написала заяву про відсутність претензій до іноземців, правоохоронці провадження закривати не будуть. Наразі встановлені особи усіх причетних до даного злочину.

Зупинився Олександр Богомол і на крадіжці автівок. За його словами, з 19 листопада на території області почали викрадати автомобілі, яким по 15-20 років. Минулої п’ятниці, 25 грудня, поліцейські викрили групу осіб, причетну до угонів транспорту. Серед них – і водії таксі. За попередніми даними, вони викрали та розібрали для продажу на запчастини 9 автівок.

Про роботу Тернопільського відділу поліції розповів його начальник Степан Савка. Перше і основне завдання тернопільських поліцейських – реєстрація всіх повідомлень про злочини та події, їхня перевірка, розслідування і доведення до суду. Винні однозначно мають бути покарані, – наголосив Степан Савка.

- За півтора місяці роботи у новому статусі, до поліції обласного центру із заявами звернулося майже 4460 тернополян. Я розумію, що всі злочини одразу розкрити важко, але дякуючи таким повідомленням, ми виїжджаємо на місце події, оглядаємо території, вносимо дані про підозрюваних в одну базу. В майбутньому це допомагатиме довести причетність зловмисників до інших злочинів.

Відповідно до рішення керівника поліції, на вулиці міста та області вивели максимум працівників правоохоронних органів. Це зроблене для того, аби контролювати більшу кількість території та вчасно приїжджати на місця злочину. Працюють на території обласного центру і 7 груп швидкого реагування.

Готові правоохоронці і до новорічно-різдвяних свят. Вулиці міста та області патрулюватимуть правоохоронці, нацгвардійці, бійці батальйону “Тернопіль”. Під особливим контролем поліцейських продаж піротехніки та феєрверки у нічний час.

Схожі статті