468×60
468×60

У Тернополі міліцейські медики демонстрували свої вміння на чемпіонаті бригад швидкої допомоги

У Тернополі відбувся обласний чемпіонат бригад швидкої медичної допомоги. Участь у випробуваннях взяли 18 команд. Продемонстрували свої вміння також і міліцейські медики.

- Чемпіонат започаткували у 2009-му, тож цьогорічний п’ятий – ювілейний, – розповідає завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима. – Змагання відбуваються завдяки взаємодії усіх силових відомств області, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського.

Конкурс проходив у 5 етапів. Усі випробування підібрали так, аби перевірити готовність медиків діяти у різноманітних екстрених ситуаціях. Лікарі бригад швидкої допомоги демонстрували навички першої медичної допомоги при утопленнях, інсультах, ножових пораненнях травмах від падіння з висоти.

Одними з найвідповідальніших і найважчих були завдання, що імітували роботу в зоні проведення АТО. Учасникам змагань, за задумом організаторів, довелося надавати екстрену медичну допомогу бійцям, які постраждали від вибуху на блокпості.

- Співробітники обласного управління міліції та служби безпеки України допомогли в найменших деталях відтворити блокпост, на кшталт тих, які нині облаштовують у зоні АТО, – каже професор Арсен Гудима. – Завдяки цьому випробування були максимально наближеними до реальних бойових умов.

Професійні вміння медиків оцінювало журі. Зокрема на чемпіонат прибув голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Віталій Крилюк.

- Змагання чемпіонату були комплексними, насиченими й досить важкими, однак всі бригади показали себе досить непогано – резюмував Віталій Крилюк. – Алгоритм надання допомоги в цивільних умовах медики відпрацювали вже досить добре, а от робота в умовах військових дій ще потребує корекції та тренування.

Кращою у змаганнях стала бригада Тернопільської СЕ(Ш)МД №2, вона й представлятиме Тернопілля на всеукраїнських змаганнях. Другими стали медики Тернопільської СЕ(Ш)МД №1. Третє місце посіла команда Заліщицької СЕ(Ш)МД.

Усі учасники чемпіонату отримали сертифікати, а кращі ще й премії та подарунки від спонсорів.

- Подібні змагання є надзвичайно корисними, адже не дарма кажуть: «важко у навчанні – легко в бою»,- переконаний помічник начальника управління-начальник сектору медичного забезпечення УМВС України в Тернопільській області Михайло Василишин. – Тож ми завжди радо співпрацюємо у цьому напрямку з Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Тернопільським медичного університету. Сподіваюсь, що чемпіонат стане традиційним.

Схожі статті