468×60
468×60

Попасна повертається до мирного життя, – стверджують тернопільські правоохоронці 

Районний центр на Луганщині, що став місцем тимчасової дислокації добровольчого загону тернопільських правоохоронців, поступово звикає жити в мирі. Люди повертаються до своїх домівок, приводять їх до ладу, засипають воронки від снарядів і зі сльозами на очах просять тих, від кого залежить їхнє мирне життя, набратися розуму, перестати воювати і мучити людей.

Ще чутно постріли на околицях міста, час від часу бойовики обстрілюють найближчі блокпости, але в самій Попасній місцеві жителі вірять, що жахіття, яке їм довелося пережити влітку та восени минулого року, а також взимку цьогоріч, більше ніколи не повториться. Сили АТО, серед який й тернопільські міліціонери-добровольці, тримають оборону визволених територій.

Василь Бойко, заступник начальника штабу тернопільської обласної міліції каже, що місцеві жителі усвідомлюють необхідність присутності військових та загонів правоохоронців у їхньому місті і навіть стали допомагати захисникам вирішувати різні побутові проблеми.

- Питтєвої води у райцентрі немає, – розповідає Василь Бойко, – і саме місцеві двічі на тиждень привозять її нам. Також під час будівництва бліндажа на блокпості жителі Попасної допомогли нам з деревиною. Вони розуміють, чим надійніше ми укріпимо наші позиції, тим спокійніше житиметься їм, бо ворог відступати не хоче. Нещодавно з мінометів був обстріляний наш блокпост в Троїцькому. Слава Богу, обійшлося без жертв.

Підтримку захисникам демонструють учні місцевої школи. Діти всю свою творчість вкладають у малюнки-обереги, які передають правоохоронцям. Стіни приміщення, яке слугує міліціонерам за житло, обвішані листівками, виготовленими дитячими руками. Тематика – єдність та мир в Україні.

Слово «мир» звучить звідусіль. Продавець продуктової крамниці Галина зі сльозами на очах просить керівників так званих ЛНР і ДНР набратися розуму і перестати мучити людей. Усі втомилися від війни.

Житель Попасної, пенсіонер Володимир Іванович один з тих, хто не покидав рідного міста у найважчі дні. Чоловік каже, що тернопільські правоохоронці добре справляються зі своїми обов’язками: забезпечують правопорядок, відмінно несуть службу на блокпостах.

- Я, буває, теж виїжджаю з райцентру. То хлопці на блокпості сфотографували мене, записали анкетні дані. Тепер я тільки пенсійне посвідчення показую і без проблем їду у свої справах, – ділиться Володимир Іванович.

Люди задоволені, що в місті відновили соцвиплати, бо для переважної більшості пенсія – чи не єдиний дохід. Але вони мріють про більше – мир. Пенсіонерка Валентина Миколаївна каже:

- Ми втомилися від постійного страху за власне життя. Хочемо мирного неба над головою.

Мирне життя потроху налагоджується. Сьогодні у місті понад одинадцять тисяч населення, а в лютому було не більше чотирьох тисяч. Працюють крамниці, ринки. В місті відновив роботу хлібзавод. Хтось починає відбудовувати розбомблені помешкання, хтось сподівається, що в цьому їм допоможе влада – українська. Люди навіть засипають вирви від снарядів, аби в райцентрі ставало якнайменше нагадувань про війну.

Схожі статті