468×60
468×60

Пріоритетні напрямки роботи – тема доповіді керівника обласної міліції на зібранні громадської ради

Чергове засідання громадської ради відбулося у п’ятницю, 3 квітня, в обласному управлінні внутрішніх справ. На порядок денний серед іншого винесли питання, які стосувалися пріоритетних напрямків роботи міліції Тернопільщини.

Перша проблема, на якій акцентував увагу керівник обласного управління МВС Олександр Богомол – недоліки під час реєстрації подій та повідомлень, а також укриття злочинів. На жаль, викорінити це ганебне дисциплінарне порушення допоки не вдалося. В області за останній період виявили 44 подібних факти. Це показали результати перевірки, проведені Міністерство Внутрішніх Справ. У кожному конкретному випадку було проведене службове розслідування. Четверо керівників райвідділів, причетні до цих порушень, понесли відповідальність.

Нешвидке реагування на повідомлення громадян, особливо в місті Тернополі, – ще одна проблема, яку довелося вирішувати новопризначеному керівникові.

- Створено групи швидкого реагування,- розповів Олександр Богомол. – Працюють вони в цілодобовому режимі і їхні основні завдання – швидко прибути на місце події, зафіксувати й зібрати докази і, якщо можливо, розкрити злочин гарячими слідами. Результати таких нововведень уже є.

Ефективною виявилася робота міліції щодо боротьби з різними видами шахрайств. Зі слів Олександра Богомола, результат принесла тактика «інформаційної блокади» – через засоби масової інформації, за підтримки церковних та інших громад правоохоронці застерігали громадян від подібного роду злочинів. Це спрацювало. Якщо минулого року за день могло бути два-три подібних випадки, то з початку цього року – десять.

Не вдається на сьогодні ефективно протидіяти крадіжкам велосипедів. Люди раді б знайти безпечні місця зберігання двоколісних транспортних засобів, але не мають такої можливості. Та й рівень розкриття таких злочинів – низький. Якщо минулого року затримали 38 велосипедних крадіїв, то з початку цього року – лише двох.

У сфері протидії економічній злочинності Олександр Богомол зупинився на злочинах, пов’язаних з незаконним розповсюдженням підакцизних товарів, роботі нелегальних кар’єрів, протизаконній вирубці лісу. Прив’язав «процвітання» злочинності у цій сфері з недостатньо ефективною роботою керівників райвідділів, а також з випадками корупції серед правоохоронців.

- Проводяться комплексні перевірки міськрайорганів і за їхніми результатами будуть прийняті відповідні кадрові рішення. Якщо керівник, у якого під носом торгують фальсифікованим спиртним, чи здійснюються незаконні дії у сфері надрокористування не бачить, чи, може, не хоче бачити цього, то таким не місце в правоохоронному відомстві. Про факти міліцейського «кришування» теж прошу повідомляти, – звернувся до представників громадських організацій полковник міліції.

Особливо гостро зачепило присутніх питання виділення земельних ділянок у Тернополі. Як запевнив Олександр Богомол, за усіма фактами незаконної забудови порушені кримінальні провадження, міліціонери також перевіряють законність інвестиційних угод, над якими працювала міська влада разом з будівельними організаціями.

- Нелегко розслідувати подібні кримінальні провадження, – зізнався керівник міліції, – у земельних справах, скажемо так, мудро все обставлено і продумано, проте докладаємо зусиль, аби захистити права громади. Маємо у цьому питанні підтримку прокуратури, тому сподіваємося на позитивний результат.

Реформування окремих підрозділів обласного управління міліції в рамках реформ МВС, кадрові призначення, розкриття резонансних злочинів – цих питань теж торкнувся керівник обласної міліції. Проте головний меседж очільника правоохоронного відомства – відкритість його роботи і готовність до співпраці з громадою краю.

Схожі статті