468×60
468×60

О 00.15, після оголошеного перемир’я, сепаратисти обстріляли в Попасній правоохоронців з Тернопільщини

Розбомблені дороги, безлюдні вулиці, зруйновані будівлі – такими побачили східні рубежі нашої держави тернопільські правоохоронці, які у рамках ротації приїхали на службу в зону проведення антитерористичної операції.

Впродовж місяця разом з колегами пильнував спокій в Ізюмі Харківської області заступник начальника Козівського райвідділу міліції Михайло Швайка.

- Ми задачі виконували по охороні блокпостів, телевізійної вишки, мосту, забезпечували охорону громадського прядку. Проблем нема, управління забезпечило нас всім необхідним. Достатньо сухпайків, ліків та продуктів. Не нарікали на нас і місцеві мешканці.

Попасна – місто підконтрольне українським бійцям, а вже за ним знаходяться основні позиції сепаратистів. За кілька кілометрів від райцентру велися бої за Дебальцеве. Обстрілювали щодня і саму Попасну. За словами бійців зведеного загону правоохоронців Тернопільщини, за місяць несення служби у райцентрі тиша від снарядів панувала лише 2 дні.

Розбили, каже начальник зведеного загону правоохоронців Тернопільщини Олександр Мацієвський, районну поліклініку, житлові будинки, магазини, заводи та райвідділ міліції.

З початком неоголошеної війни Попасна спорожніла, нестача продуктів харчування, зрідка можна побачити цивільне населення. За словами місцевого мешканця Віталія, життя на Луганщині перетворилося на пекло, моторошно та страшно стало ходити вулицями, люди втекли. З двадцяти двох тисяч в райцентрі залишилося менше чотирьох. Проте чоловік вірить і сподівається на мир.

На відсутність роботи та нестачу в магазинах хліба нарікає місцева мешканка Ірина. Жінка переконана, що домовитися можна завжди і з усіма, але наразі ситуація на Луганщині не міняється, все стоїть на одному місці. Обурена Ірина й тим, що по телевізору щодня транслюються розважальні програми і це в той час, коли гинуть українці і йде війна.

- Ось стояла у черзі за хлібом і навіть його не хватило всім. 21 століття на дворі. Ми що, в первісному суспільстві живемо, треба розвиватися, треба щось думати. Я українка, в мене тут батьки родилися, це моя земля, невже ми заслужили такого?! Україна потрібна лише українцям і нам ніхто не допоможе.

З власного помешкання у бомбосховище переїхав Володимир Підгорний з родиною. Чоловік пригадує, що тут раніше був палац культури «Залізничників», в якому проводилися різноманітні урочистості, концерти та інші святкування. Наразі приміщення довелося переоблаштувати під житло для Тернопільських правоохоронців , купили електропічку на якій готують їсти.

Хлопцям, які приїхали на ротацію до Попасної, старший інспектор з особливих доручень Анатолій Макаров, який протягом місяця виконував завдання у зоні АТО, провів невеличку екскурсію. Підтримкою у важкі часи нашим бійцям слугують дитячі малюнки, якими обклеєні стіни кімнат. Їх передали на схід учні сьомої Тернопільської школи.

Під час десятої ротації 35 тернопільських правоохоронців змінили своїх колег у Попасній.

- Пройшла чергова ротація нашого загону, – розповів начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Тернопільській області Василь Крайник. – Ми мінялися на трасі, бо автобус не може проїхати через розбитий міст. У нас перемир’я, припинення вогню, проте, як ми бачимо та чуємо, далі стріляють в районі міста Дебальцеве. Але я сподіваюся, що все буде нормально!

Про бійців з Нацгвардії Тернопільщини, які несуть службу поблизу Донецька, можна буде прочитати у наступних матеріалах.

Схожі статті