468×60
468×60

Валютних спекулянтів відстежують правоохоронці Тернопільщини

valutaУкраїнці масово скуповують іноземну валюту, а спекулянти використовують це на свою користь.

Співробітники управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Тернопільській області проводять активну роботу, щодо припинення протиправної діяльності нелегальних пунктів обміну валют і банківських працівників, які зловживають своїм службовим становищем.

У результаті вжитих заходів, працівники підрозділу з початку року задокументували чотири кримінальних правопорушення у банківській сфері та дев’яносто адміністративних правопорушень за виявленими фактами здійснення незаконних валютних операцій (ст. 162 КупАП). У правопорушників вилучено грошові кошти на загальну суму 59,2 тис. грн., 3020 євро та 13680 доларів США, які були предметом адміністративного правопорушення.

Одне з кримінальних проваджень відкрито щодо 36-річного громадянина Російської Федерації, який у Тернополі збував іноземну валюту. Підозрюваному інкримінують одразу декілька статей Кримінального кодексу України: ч.1 ст.199 – придбання, зберігання, перевезення з метою збуту та збут підробленої іноземної валюти; ч.3 ст. 15 ч.1 ст.199 – незакінчений замах на збут підробленої іноземної валюти; ч.4 ст.358 – використання завідомо підробленого документа.

На спекуляціях з готівкою попалися двоє працівників банку. Касири з Борщова та Тернополя, купивши долари США в одних клієнтів, наступним у черзі повідомили, що іноземної валюти немає і відмовили їм у продажі. Такі дії банківських працівників підпадають під правову кваліфікацію частини 1 статті 185 Кримінального кодексу України – крадіжка.
На даний час в управління НБУ в Тернопільській області направлені листи для проведення перевірки законності вище вказаних дій, за результатами якої буде вирішуватися питання про притягнення цих працівників банку до відповідальності.

Міліціонери й надалі продовжать роботу з виявлення фактів незаконних операцій з валют

Схожі статті