468×60
468×60

Злочинна діяльність «Гермесу» вийшла на міжнародний рівень

23Вивчити документи та провести консультації з питань розслідування кримінальних проваджень, порушених щодо незаконної діяльності ТОВ «Гермес», приїжджали нещодавно до Тернополя заступник аташе посольства США в Україні з безпеки та представники правоохоронних органів Сполучених Штатів, зокрема прокурор та слідчий ФБР.

Слідчі та оперативно-розшукові дії проводять не лише тернопільські міліціонери, а й американські правоохоронні органи.

Як повідомив начальник управління боротьби з організованою злочинністю Василь Джиджора, під час документування протиправної діяльності «Гермесу» стало відомо, що дехто з потерпілих, яким турфірма надавала платні консультативні послуги з виїзду до США за програмою Green Card, дізнавшись, що лотерея безкоштовна, скористалися своїм правом і не заплатили шахраям.

Проте, бажання наживи штовхнула зловмисників і до більш радикальних методів заробітку. Знайшовши спільників в Америці, вони розшукували емігрантів та погрозами забирали надумані борги. Аби захиститися від вимагачів, люди стали звертатися до правоохоронних органів, що і стало підставою для порушення кримінальних справ у США.

Зі слів представників правоохоронних органів Америки, тернопільським оперативникам вдалося за два місяці, відколи оперативна інформація лягла в основу матеріалів кримінального провадження, провести масштабну роботу. Напрацювання наших правоохоронців американські колеги планують використати в якості доказової бази у своїх розслідуваннях. Співпрацювати прагнуть і тернопільські міліціонери, аби довести резонансну справу до логічного завершення.
На даний час порушено шістнадцять кримінальних проваджень у яких фігурують шестеро причетних до «Гермесу» осіб, зокрема, засновники та співзасновники товариства.

Розслідування ведеться за трьома статтями Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене у великих розмірах, створення фіктивних підприємств та легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом. На переконання правоохоронців це лише верхівка айсберга. Будуть і нові кримінальні статті і коло дійових осіб розшириться.

Нагадаємо, у поле зору оперативників УБОЗУ тернопільська турфірма «Гермес» потрапила через махінації з виграшами лотереї Green Card. Безкоштовна програма, яку реалізує на території деяких пострадянських країн уряд Сполучених Штатів Америки, для гермесівців стала способом збагачення. Правоохоронці встановлюють потерпілих та докладають зусиль, аби повернути їм кошти.

Схожі статті