468×60
468×60

На схід міліцейським загонам, які несуть службу на передовій, передадуть БТР та БРДМ-и

Дві бойових розвідувальних дозорних машини та один бронетранспортер відремонтували для бійців міліцейських загонів, які несуть службу на передовій, підприємці краю.

Ще з часів Радянського Союзу на озброєнні автопарку обласного управління міністерства внутрішніх справ знаходилося 4 БРДМ-и та 2 БТР-и. В основному ця техніка використовувалася на постах державтоінспекції та для охорони громадського порядку під час різноманітних масових заходів, а за час Незалежності України її не використовували взагалі. Не проводилося і планове ремонтно-технічне обстеження.

Бойові розвідувальні дозорні машини взявся відремонтувати місцевий підприємець Олександр Льотковський.

- Хлопці з «Самооборони» сказали, що в обласному управлінні в гаражах зберігаються БРД-ми і БТРи неробочі. Ми поїхали з механіками оглянули їх. Скажемо так, це був, практично, металолом.

Спочатку планували з трьох зробити дві повноцінні машини, але згодом з’ясувалося, що немає багатьох деталей нецивільного значення. Знайти їх можна лише на військових або ремонтно-відновлювальних заводах.

- Машини не експлуатувалися вже давно, в середині поржавів, оптика не працює і ми її зробити не могли, бо їх просто треба міняти. Першим ділом ми запустили двигун на одному, поставили акумулятори, поміняли масло, подивились до свічок, карбюратора. Решта автомобілів були розкомплектовані повністю, тобто, ми знімали з третього ставили на другий, ставили на перший.

Колеса, незважаючи на вік, ще можуть послужити, переконаний Олександр Лютковський. Залишилося встановити на ці БРДМ-и озброєння і вони ще принесуть користь бійцям в зоні АТО.

За ремонт бронетранспортера взялися інші підприємці – брати Мищишини.

- Вирішили, що дурно стоїть БТР в ХОЗО, який так потрібен Україні. Тому ми прийняли рішення його взяти і реанімувати, поміняти двигуни, зробити захист від всяких патронів які пропалюють, – пригадує Іван Мищишин.

Його брат Віктор каже, що за роки простою машина знищилася – двигуни розморозилися і стали непридатними до роботи, по частинкам довелося перебрати і ходову, відновили салон та зовнішній вигляд.

- Ми поміняли двигуни – поставили два англійських дизеля 4-ох літрових, поміняли разом з двигунами коробки передач, також поміняли все обслуговування двигунів, датчики тиску, температури води, всякі показчики.

Дизельні двигуни, розповідають підприємці, не настільки капризні, як бензинові, вони заводяться в будь-яку пору року і не погано себе почувають на дорозі. Зараз відремонтований БТР їде по грунтовій дорозі зі швидкістю 80 – 90 кілометрів за годину.

Начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Тернопільській області Василь Крайник переконаний, що ця техніка відіграє суттєву роль для бійців, які перебувають в зоні АТО.

- Ми зараз готуємо чергову ротацію на схід, будуть виїжджати наші хлопці на ротацію. Тому ця техніка потрібна. Наші хлопці стоять на блок-постах в умовах війни. Ця техніка стояла без роботи 10 років, як металобрухт. Завдяки волонтерам вона готова і буде відправлена на схід.

Від імені керівництва управління, від колегії УМВС України в Тернопільській області волонтерам подякував Олег Ляхович – заступник начальника УМВС України в Тернопільській області.
- Будемо сподіватися, що ця відремонтована техніка врятує там на сході не одне життя і вірю, що з вашою допомогою та допомогою волонтерів таких, як ви, ми завершимо війну з перемогою.

Схожі статті