468×60
468×60

СБУ зареєстрували більше 36 кримінальних проваджень за статтею «державна зрада»

1З березня ц.р. слідчі СБУ зареєстрували більше 36 кримінальних проваджень за статтею «державна зрада», у яких повідомлено про підозру 31 особі. До суду направлено обвинувальні акти у кримінальних провадженнях стосовно 10 осіб. Про це під час брифінгу повідомила речник СБУ Олена Гітлянська, – повідомляє прес-служба.

СБУ здійснює досудове розслідування у 10 кримінальних провадженнях за ознаками злочину, передбаченого ст.114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Оголошено про підозру у вчиненні цього злочину 5 особам.

У районі проведення антитерористичної операції співробітники СБУ встановили, затримали та передали слідчим органами 216 осіб, причетних до незаконних збройних формувань, які орудують на Донбасі.

Крім того, з березня цього року за матеріалами СБУ повідомлено про підозру у вчиненні 286 корупційних злочинів. Спецпідрозділами СБУ складено 636 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. Судами розглянуто 423 протоколи.

Проводиться робота з очищення в самій Службі безпеки України.

Після перемоги Революції Гідності керівництво СБУ було змінено на 90%.

З 24 лютого ц.р. з органів СБУ звільнено понад 2,5 тисячі співробітників. Особовий склад СБУ скорочено на 24%. У числі звільнених – 108 керівників підрозділів Центрального управління і регіональних органів СБУ та їх заступників.

СБУ однією з перших почала виконувати Закон України «Про очищення влади» та оголосила початок перевірок особового складу з 24 листопада 2014 року. Перевірка почнеться з керівництва СБУ.
Слідчі СБУ та Генеральної прокуратури України наразі здійснюють досудове розслідування у 24 кримінальних провадженнях стосовно співробітників Служби. У тому числі 2 за ознаками вчинення державної зради, 3 за підозрою у причетності до терористичної діяльності. 4 офіцерів заарештовано, 5 перебувають у розшуку.

Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється, зокрема, досудове розслідування у кримінальному провадженні про вчинення колишніми керівниками Служби та її окремих підрозділів у період з грудня 2013 року по лютий 2014 року державної зради у формі надання представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

За матеріалами СБУ прокуратурою з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відкрито 10 кримінальних проваджень за ознаками складу злочину, передбаченою ч1. ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України стосовно співробітників управління СБУ в Донецькій області, які самовільно без дозволу керівництва залишили місце служби.
За зраду Військовій присязі звільнено з військової служби за службовою невідповідністю зі зняттям з військового обліку 1371 співробітника Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим та управління СБУ в місті Севастополі.

 

Схожі статті